Loreta LaRoš - Imaš li Problema?

Niko se ne izvuče iz ovog života a da nije imao nijedan problem. Oni dolaze onda kada im se najmanje nadaš, i mogu biti površni ili veoma ozbiljni. Godinama u nazad, na probleme se gledalo kao na neke prepreke na svakodenvnom putu. Moja baka bi s’vremena na vreme, sakupila oko sebe svoje bliske prijateljice, na šoljicu kafe i malo biskvita, i zajedno, poput pravih advokata, pretresale bi sve ono što im se trenutno dešava, svaka svoju situaciju. Jedna od njih bi se uvek ponašala kao sudija, pravdajući ili osuđujući odgovorne za patnju prisutnih. Većina njih bi odlazile kući, zadovoljne što su bile saslušane od strane svojih prijateljica.

 

Danas, o problemima se i dalje priča sa porodicom ili prijateljima, ali su problemi takođe postali hrana za medije. Postoji beskraj TV emisija čija je jedina svrha i misija – fokus na ljudske probleme, probleme koji su ekvivalenti ozbiljnoj opasnosti, i istinskoj potrebi jedne osobe za pomoći u prevazilaženju poteškoća.

 

Dr.Fil, kao i drugi, zgrnuli su ogromno bogatstvo pomažući individuama da navigiraju svojim problemima, dok ih milioni gledalaca posmatraju u suzama i besu. Rijaliti programi su otišli korak dalje, čineći nas delom akcije, tako da smo mi (gledaoci) sada zabrinuti za probleme TV učesnika. Uvek sam u čudu, kako takve emisije postanu glavna tema svakodnevnih razgovora među ljudima. Dakle, sada, ne samo da razgovaramo o sopstvenim problemima, već i o onima koje smo videli na TV emisijama.

imaš li problema?
imaš li problema?

Kada je moja baka imala jednu drugaricu, koja je konstantno pričala o jednom te istom problemu, ponovo i ponovo u krug, bez ikakve naznake za rešenje istog, moja baka bi podigla ruku u vis i uzviknula:Basta! što na italijanskom znači dosta. Izgubila je svoje strpljenje, i to je bio kraj! Pitam se zbog čega danas ne čujemo više tako nešto?

 

Zašto mnogi od nas moraju stalno da prepričavaju jedan te isti problem, u krug? Nedavno sam gledala kratak video Boba Njutona na YouTube-u. On je opisao psihijatra koji je rekao da može izlečiti pacijenta za nepunih pet minuta. Mlada žena je došla kod njega, sa brdom problema, a kada je završila svoju priču o silnim poteškoćama, psihijatar ju je zapitao: Da li si spremna za lek?

Da. – rekla je.

Ok. Onda, uzviknuo je, samo zaustavi priču!

 

Razvedrite se ove nedelje: Zaustavi se već jednom, prestani da pričaš o tome i uradi nešto u vezi toga. Dosta je rečeno.

 

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

Leave a Comment