Kristijan Nortrap - Hvata Vas Depresija Srednjih Godina?

Nedavno sam dobila pitanje od jedne žene koja praktikuje kraniosakralnu medicinu (vrsta alternativne medicine). Rekla mi je da mnoge njene pacijentkinje koje su u srednjim godinama otkrivaju kako su nesrećne sa svojim brakovima. One su inteligentne, posvećene, pažljive majke i supruge, a ipak potpuno diskonektovane od svojih muževa. Pitala me je šta bih joj ja predložila da im pomogne, kako bi razrešile svoja osećanja. Hm..imam mnogo toga.

Pre svega, potrebno je da shvate razlog zbog kojeg se to dešava upravo u periodu srednjih godina – u to vreme, žene se okreću svojoj unutrašnjoj mudrosti i pitaju se: ‘A šta je sa mnom?’ Mi žene smo vaspitavane i socijalizovane kako bi se identifikovale sa našim ulogama kao supruge i majke. A u zavisnosti od onoga šta ste videle na primeru vaše majke, i vi ćete se možda poistovetiti sa ponašanjem da svoje autentične potrebe stavite na poslednje mesto, dok se starate o svom mužu i deci.

Ako želite da ostanete zdrave, ovaj obrazac ponašanja se mora pod hitno promeniti. Moj savet je sledeći: Fokusirajte se na sebe i na sopstvene potrebe (kakva novina u ideji, nema šta).

Da biste to postigle, obratite pažnju na ljudske potrebe. One uključuju: otklanjanje strahova, dodir, odmor, san, samorazvoj, zadovoljstvo, razumevanje, vrednovanje, i tako dalje. Mnoge žene se srame pred svojom porodicom zbog činjenice da uopšte imaju neke potrebe, a kamoli da ih zamole da se te njihove potrebe ispoštuju. Mama koja je konstantno kući – domaćica – mora da nauči da kaže: ‘Imala sam dugačak dan. Sada mi treba 30 minuta samoće i mira, kako bi sebi priredila jednu opuštajuću kupku. Molim te pomozi mi u tome, tako što ćeš oprati sudove i nahraniti psa, da bih ja mogla to vreme iskoristiti za sebe.’ Primetite da tu nema moljakanja, nema kukanja, nema pravdanja. Jednostavna, direktna artikulacija potrebe.

Svoj brak možete obnoviti tako što ćete pre svega naučiti kako da imate ljubavnu aferu sa samom sobom.
Svoj brak možete obnoviti tako što ćete pre svega naučiti kako da imate ljubavnu aferu sa samom sobom.

A evo još jedne veoma bitne stvari: Mnoge žene su vaspitavane da potrebe muškarca – svojih supruga, uvek stave na prvo mesto, pre sopstvenih potreba. I što je još gore, naučene smo da verujemo da nas muškarac može ispuniti ( kao rečenica iz filma Džeri MegVajer : Ti me činiš potpunim ‘You complete me.‘). Ovo je čist mit, ništa više. Ženama su potrebne dobre prijateljice da se druže sa njima, provode vreme sa njima, pričaju sa njima, putuju i zabavljaju se. Vaš muž jednostavno ne može učiniti za vas ono, što prijateljica može.

Radije nego što pomišljate kako vam je potreban novi muž, pomislite na to da Vi treba da postanete nova žena. Vi treba, da sopstveno ispunjenje i uživanje stavite na prvo mesto. Da, naravno da imamo ogromno zadovoljstvo i radost kada činimo stvari za druge. Međutim, morate se postarati da se to ne pretvori u samožrtvovanje, jer ono obavezno vodi u prezir.

Razlog zbog kojeg sam napisala knjigu Tajna zadovoljstva menopauze je upravo zbog toga, da pomognem ženama da povrate zabavu i zadovoljstvo natrag u svoje živote. Verujte mi, većina muževa bi se prosto oduševila i obožavala kada biste vi opet postale razdragane, i srećne, umesto što čekate na njih da načine prvi korak. U suštini: napaljena žena = napaljen muškarac. A kada kažem napaljena, mislim napaljena na život, ne samo na seks.

Svoj brak možete obnoviti tako što ćete pre svega naučiti kako da imate ljubavnu aferu sa samom sobom.Videla sam mnoge brakove potpuno obnovljene, kada žena nauči kako da prigrli zadovoljstva kao način da svet uhvati za rep. Verujte mi. Ovo zaista funkcioniše!

P.S. Za svaku ženu koja je udata za agresivnog, nasilnog, i muža koji je potpuno opčinjen sobom, muža koji je ne poštuje, ponekad je najbolje da prekine začarani krug i izađe napolje iz te veze, ako je to ikako moguće.

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

Leave a Comment