David Perlmuter - Da li je Vaš Mozak Zaglavljen u Prošlosti?

Ispraznite iz njega sva negativna iskustva!

Kako da ojačate zdraviji stav svog uma.

Prosvetljenje. Ovo neuhvatljivo stanje bilo je fokus mnogih najvećih umova kroz istoriju. Hiljade i hiljade ljudi posvetili su svoje živote tragajući za njim. Vidimo slike monaha koji mirno sede na jastucima za meditaciju…kaluđerice koje kleče na kolenima, moleći se…šamane koji žive u divljinama Amazona. I dok ove reprezentacije prosvetljenih individua jesu tačne, one nam takođe govore da je to željeno stanje rezervisano za nekolicinu privilegovanih.

Ja verujem, da je prosvetljenje dostupno svima onima koji su spremni i voljni da posvete vreme i trud, neophodni za postizanje tog stanja. Pronalazak tog stanja ne podrazumeva životni stil potpuno nekompatibilan sa preživljavanjem u modernom-zapadnjačkom svetu. A nagrade prosvetljenja nisu ograničene na posedovanje spiritualnog znanja, koje uživaju posvećeni mistici. Prosvetljenje može biti postignuto i u otkriću specijalnog DNK nekog naučnika, ili pripremanju ukusnog obroka od koga curi voda na usta, od strane stručnog kuvara, ili u kreiranju remek dela kreativnog umetnika. Verujem da prosvetljenje svima pruža mogućnost za inovaciju, ekstraordinarnu kreativnost i unutrašnji mir.

Takođe verujem, da potraga za prosvetljenjem može biti ubrzana tako što primenjujete princip fokusiranja na buđenje moći višljeg uma. Kada su funkcije našeg višljeg uma probuđene, mi imamo potencijal da promenimo svoj život, spiritualno i biloški.

Međutim, da bi dostigli ovo željeno stanje svesti, ne samo da moramo ovladati drevnim tehnikama prosvetljenja, već moramo i da obnovimo zdravlje mozga na ćelijskom nivou.

Da li je vaš mozak zaglavljen u prošlosti?

Bes, strah, ljubomora, pohlepa i briga…iako uobičajene i poznate emocije naše svakodnevnice, one poništavaju naš unutrašnji mir i osećaj samovrednovanja. Međutim, čak i na vikend seminaru meditacije, ili u toku šetnje mirnom i tihom šumom, naš um nastavlja da juri misli, sastavlja liste obaveza, i brine za stvari koje se još nisu obavile, i situacije koje se još nisu razrešile. Iako teškim naporom pokušavamo da sednemo u tišini i ispraznimo sopstveni um od misli, on i dalje nastavlja da preteže ka nezavršenim poslovima naše prošlosti.

Zašto se vaš um povezuje sa mrežom neurona stvorenih preistorijskim regionima mozga – ‘preživeti po svaku cenu‘, vašeg reptilnog i limbičkog mozga, umesto da radi svojim optimalnim nivoom funkcionisanja? Kako da prevaziđete otrovne emocije vašeg starog ožičenja, uslovom osnovanim na osnovu negativnih iskustava iz vaše prošlosti?

Tako što lečite vaš preistorijski mozak, vi dovodite novu, višlju, svestraniju moždanu strukturu – neokorteks, i pogotovo prefrontalni korteks, koji će vam pomoći da se oslobodite straha, mentaliteta siromaštva, kao i besa iz vašeg života. Ovo se obavlja kroz stvaranje novih neuroloških mreža u vašem mozgu.

Ja verujem, da je prosvetljenje dostupno svima onima koji su spremni i voljni da posvete vreme i trud, neophodni za postizanje tog stanja.
Ja verujem, da je prosvetljenje dostupno svima onima koji su spremni i voljni da posvete vreme i trud, neophodni za postizanje tog stanja.

Sve do nedavno, većina naučnika koji se bave izučavanjem mozga, smatralo je da iako se mozak oformljava u ranim godinama detinjstva, prozor mogućnosti za menjanje njegovog ožičenja se zatvara u dobu od oko 7 godina starosti. Istina je da je mozak fetusa ili malog deteta poput osušenog sunđera, sa potencijalom da upije svo znanje ovog sveta, verovanja i ponašanja kako bi preživeo u svojoj novoj okolini, međutim, predpostavka da mozak ne može biti ponovo programiran nakon što napunimo sedam godina više nije istinita.

Najnovija istraživanja danas potvrđuju da nam mogu izrasti nove moždane ćelije, i da zapravo možemo menjati i promeniti sopstvenu nervnu mrežu. Jednom, kada svoje nerve obezbedimo sa specifičnom hranom koja nam fali u našem svakodnevnom jelovniku i ishrani, i načinimo korak ka novim, stimulativnim aktivnostima, mi možemo utvrditi novu nervnu mrežu koja nam pomaže da se oslobodimo ograničavajućih verovanja i ponašanja, i takođe da povratimo dugo izgubljeni osećaj radosti, optimizma i spokoja.

Jezikom neuronauke, prosvetljenje je stanje optimalnog mitohondrijalnog i moždanog funkcionisanja, koje nam dozvoljava da iskusimo kako dobrobit, tako i unutrašnji mir, kao i potrebu za stvaranjem i inovacijom. Mitohondrije su energetske fabrike, koje rade unutar vaših ćelija. One utiču na vaše raspoloženje, vitalnost, proces starenja, i na to kako će te umreti. One su takođe odgovorne za zamenu novih ćelija, funkciju koja se događa automatski, bez vašeg svesnog znanja o tome.

Mitohondrije su podležne hrani koju jedete, količini kalorija koju unosite, dužini vremena koje provedete trenirajući svoje telo, kao i uključivanje specifičnih nutrienata u vašu ishranu.

Šta bi bilo kada biste imali pristupa ključevima koji su kodirani u vašu mitohondrialnu DNK, i koji su do sad imali zaštitnu lozinku? Kada vi otključate ovu lozinku, oslobađate se vašeg puta-bolesti kroz život, od kojeg pate mnogi zapadnjaci, od svog rođenja pa do groba. Uz pomoć vaše mitohondrije koja je ponovo oživljena, vaše ćelije će imati mogućnost da ispolje gene koji promovišu zdravlje mozga i fizičku dugovečnost, a vi nećete morati da nastavite da produžavate bolesti ili traume vaše porodice, tj. Vašeg porekla.

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

Leave a Comment