Barbara Burk - Čestitka ili kompliment?

Šta biste od ova dva radije primili?

Zamislite da vas je prijatelj upitao za savet kako da popravi svoj brak koji je u krizi. On sa vama deli svoju strategiju: Mislio sam da je pošaljem na krstarenje ili u SPA centar, ili možda da joj kupim onu ogrlicu što je ‘bacila oko’ na nju.

Vi ne možete da verujete u ono što čujete od njega. Apsurdno je što uopšte misli da će podmićivanjem sopstvene žene da ostane sa njim, uspeti da održi brak. Vi želite da on razume, da je ono što ona zaista želi njegova pažnja I vreme koje bi joj posvetio. On joj mora dati do znanja svojim delima koliko mu znači I koliko je ceni.

A sada, zamislite se šta je ono što radite kako bi nagradili I ispoštovali svoje zaposlene. Ako je vaš tipični način za pokazivanje pažnje to što im dajete neku robu ili predmete, možda ne bi bilo loše da razmislite opet. Nema ništa loše u tome da nekom date čestitku ili da napravite proslavu u čast svojim zaposlenima, međutim, ono što je najvažnije I ono što najviše znači vašem zaposleniku je iskrena, I na licu mesta – pohvala i priznanje od vas – njegovog nadređenog.

Studiju o najboljim tehnikama za nagrađivanje I priznanje, agencija Asent iz 2009. je prikazala sledeće: stručnjaci su ocenili ‘pohvalu’ kao najvažniju. Opipljivi pokloni su tek na četvrtom mestu. A studije su takođe pokazale da je ‘pohvala’ najefektnija kada je izrečena na licu mesta u konkretnoj situaciji.

Priznanja I nagrade mogu biti formalne I neformalne, znači, spontane ili automatski izrečene – jednostavno ‘hvala’ ili izraz pohvale za dobro obavljen posao.

Vrednost pohvale na licu mesta.
Vrednost pohvale na licu mesta.

 

U suštini, većina aktivnosti pohvala jedne kompanije bi trebala biti neformalna. Neformalno priznanje je kritična komponenta u ljudskoj prirodi I socijološkoj strukturi – ona je jedan od najjačih motivatora I njen ishod su ljudi koji se osećaju dobro u vezi sebe I svojih dostignuća.

Izveštaj je takođe istakao, da dok su neki supervizori prirodni, većina ne zna kako da oda priznanje I nagradi svog individualnog zaopslenika.

Menadžeri I supervizori trebaju proći kroz odgovarajući trening, koji će razviti potrebne veštine da pohvale I nagrade željeno ponašanje I performans zaposlenog.

Ove nedelje zastanite I dajte svojim zaposlenicima I kolegama kompliment za odlično urađen posao. Sebi ćete učiniti dobro.

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

Leave a Comment