Vejn Dajer - Budite opušteni

Bilo da čekate lopticu na teniskom meču, ili čekate da vas pozovu na razgovor za posao, vaš instinkt je da uvek budete opušteni. Budite dostojanstveni, budite fleksibilni, budite spremni da reagujete kada dođe pravi trenutak. Stanje opuštenosti je deo življenja u sadašnjem trenutku. Vaša spremnost na pokret je deo vaše mudrosti I ona vam daje moć koja vam je potrebna da živite svoj život najbolje što možete. U 76-om stihu Tao Te Čing-a, Lao-cu opisuje fleksibilnost koju poseduju živa stvorenja: ‘Sve stvari, uključujući travu I drveće su meke, prijemčive I savitljive.’ On suprotstavlja savitljivost života sa suvom I krtom osobinom smrti. Izbor da budete fleksibilni, jeste izbor da živite: ‘Drvo koje ne može da se savije će pući pod naletom vetra.’

Vi ste možda naučeni da se vaša snaga meri time koliko ste ‘nepokolebljivi’ u svojim razmišljanjima, ili koliko ste nefleksibilni u vašim stavovima, I da je slabost povezana sa onima koji se savijaju. Ali kada ste suočeni sa bilo kakvom stresnom situacijom, imajte na umu da vas zadrtost neće odvesti daleko, dok će vas fleksibilnost lako preneti preko vatre.

photo:tans_by_vikarus-d49mi83
photo:tans_by_vikarus-d49mi83

Promenite način na koji razmišljate o snazi. Zar nisu fizički I mentalno jaki oni koji se mogu saviti I prilagoditi životu – pogotovo dok starimo? Što više mislite na stroge I rigidne načine, I odbijate da sagledate I razmislite I o drugim pogledima na svet, to više imate šanse da se polomite. Baš kao što nas Lao-cu podseća: ‘Tvrdi I ukočeni biće slomljeni, a meki I prilagodljivi će prevagnuti.’ Naša tela I naši umovi trebaju fleksibilnosti kako bi uspeli. Kada sebe vidimo kao fleksibilne I prilagodljive, mi smo u stanju da se savijemo u harmoniji sa našim Božanskim izvorom. Tako što slušamo, tako što se predajemo I što smo puni nežnosti, mi postajemo učenici života.

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

1 Comment

  1. Monja

    Mudri Vejn…” …Ali kada ste suočeni sa bilo kakvom stresnom situacijom, imajte na umu da vas zadrtost neće odvesti daleko, dok će vas fleksibilnost lako preneti preko vatre…”

Leave a Comment