šeril ričardson - Budite darežljivi sa svojim emocijama

 Oni koji ne traže sreću najčešće je pronađu, jer oni koji je traže zaboravljaju da je najsigurniji način da budemo srećni, jeste da tražimo sreću za druge. – Martin Luter King Junior

Ovonedeljni tekst koji vam pišem je o darežljivosti, emocionalnoj darežljivosti. Ova tema me je inspirisala nakon nedavnog razgovora koju sam imala sa svojom prijateljicom kada mi je rekla kako je bila razočarana reakcijom koju je primila od roditelja nakon što im je saopštila svoj novi, uzbudljivi posao. Moja prijateljica je prošla kroz rigorozni, šestomesečni proces kako bi dobila taj posao, I bila je izabrana od deset visoko kvalifikovanih finalista. Bila sam oduševljena, I prilično ponosna na svoje postignuće. Kada sam otišla do svoje porodice da im saopštim srećnu vest, bila sam iznenađena I povređena kada su moji roditelji izrazili svoju sreću za mene, a potom automatksi prešli na drugu temu. Želela sam da uživam u sreći mog uspeha barem neko vreme.

Postoji nešto što se zove darežljivost duha, koja isijava iz nekih ljudi koji su odlični u tome da dele dobru sreću sa drugima. Oni se uzbude I postanu entuzijastični kada voljena osoba dostigne neki svoj cilj, ili od sebe daju svakakve vrste podrške I ohrabrenja kada kolega ili prijatelj podeli sa njima dobru vest. Ovakva vrsta darežljivosti obično je rezultat sticanja znanja u vreme odrastanja, razvijanja bogatog mentaliteta kao odraslog ljudskog bića, I/ili posedovanja istinskog entuzijazma za dobrobit ljudi.

A onda, postoje I oni koji su emocionalno škrti. Ovim ljudima je teško da slave tuđ uspeh. Oni će verovatno, za vreme razgovora, fokus pažnje okrenuti ka sebi, ponuditi uštogljeno čestitam, a možda neće ni reagovati na dobru vest.

Svako od nas je barem jednom bio emocionalna škrtica. To je normalna reakcija na okolnosti I naša stanja u prošlosti. Vaša nesposobnost da budete emocionalno darežljivi sa drugima može biti zbog:

1. Za vreme vašeg odrastanja nikad niste čuli reči hvale I ohrabrenja, te stoga ne možete davati ono što nikada niste ni imali.

2. Čuli ste frazu: Ne zanosi se Ili Ne uzimaj prevelik zalogaj za svoje mogućnosti, I stoga ste naučili da zatvarate vaše reakcije uzbuđenja I entuzijazma.

3. Odrasli ste u porodici koja je konstantno dizala granicu proseka vašeg uspeha, I nikada vam nije odala poštovanje za isti. I zato, vi možda imate tendenciju da se fokusirate na ono što još uvek nije postignuto, umesto na ono što jeste.

4. U prošlosti ste iskusili nedostatak I kao rezultat toga, vi patite od sirotinjskog razmišljanja, plašeći se da ne postoji dovoljna količina dobrobiti, uspeha ili izobilja za svakoga.

Da biste postali emocionalno darežljivi potrebna je praksa. Kada smo u stanju da budemo darežljivi sa drugima, mi smo automatski darežljiviji I sa sobom. Ove nedelje povećajte vaš nivo emocionalne darežljivosti radeći jednu ili više dole navedenih stvari:

1. Sledeći put kada vaš prijatelj podeli sa vama uzbudljivu vest, provedite više vremena nego obično pričajući o tome. Pitajte ih kako se osećaju što su postigli tako važan cilj. Tražite od njih da podele sa vama svoja osećanja I rekacije. Postarajte se da fokus razgovora zadržite na njihovom uspehu, a ne vašoj rekaciji.

2. Kada uhvatite sebe u ljubomori I zavisti na uspeh prijatelja ili člana porodice (što je sasvim normalna ljudska reakcija), stavite svoje sirotinjsko razmišljanje na izazov tako što ćete potražiti dva ili tri kvaliteta za koja mislite da su doprinela uspehu te osobe. Priznajte sebi te kvalitete, a zatim se bacite na posao da ih usavršite I kod sebe.

Photo by: Khomenko
Photo by: Khomenko

3. Ohrabrite nekoga da sija još blistavije. Nedavno sam razgovarala sa svojom rođakom koja je uspešna umetnica. Izrazila je strah u vezi izožbe koja je sledila. Evo šta sam joj rekla: Ti si izuzetno nadarena umetnica. Ovo je tvoja šansa da podeliš svoje Bogom dane talente sa celim svetom. Odluči da na svoj strah gledaš kao na uzbuđenje I dopusti nam svima priliku da cenimo tvoj talenat!

4. Ponudite još više pozitivnog feed-back-a nego obično. Ako je vaša tendencija da samo kažete: To je divno, zaista sam srećna zbog tebe, kažite još više od toga. Na primer: Ti si tako posvećena osoba, Tvoja sposobnost da istraješ do kraja je zapanjujuća, ili Ti si jedna od najkreativnijih osoba koje znam. Naravno, vaša reakcija mora biti iskrena, I od srca. Prazne pohvale su gore nego da ništa ne kažete.

Konačno, budite pažljivi prema ljudima u vašem životu koji nisu u stanju da vam daju takvu reakciju kakvu vi priželjkujete. Kada imate povoda da nešto lepo I novo proslavite, birajte mudro. Kao što sam rekla u svojoj knjizi: Ne idite u prodavnicu hardvera po mleko! Okrenite se ljudima koji vam mogu dati darežljivost od srca, kakvu I zaslužujete.

 

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

1 Comment

  1. Lepo je moci i znati ISKRENO se radovati tudim uspesima a koliko vidim mnogima to tesko pada!to je razlog vise da se potrudimo i nasim primerom pokazemo kako to moze biti tako jednostavno 🙂

Leave a Comment