Vejn Dajer - Blagoslov Rođaka

Pre mnogo godina, kada bi se približilo vreme praznika I kada bi se određeni rođaci pojavljivali na mojim vratima, u meni je rastao osećaj straha I smorenosti. Previše nas pati od bola ‘porodičnih okupljanja’, ali to ne mora biti tako. Mi nekako dopustimo da očekivanja I zahtevi naših rođaka, budu izvor tolike nesreće I stresa za nas, a ono što bi najviše voleli je to, da budemo autentični I svoji, I u miru sa svojim rođacima. Konflikt najčešće leži u izboru: biti svoj I autentičan – što znači ne biti u miru sa određenim rođacima, ili imati mir po cenu NEautentičnosti I pretvaranja da smo neko drugi. Biti autentičan I u miru, je ono što definiše naše odnose sa rođacima. Ali pre svega, moramo prvo da vrednujemo svoj odnos sa najbliskijim rođakom od svih – sa sobom.

Da bi promenili prirodu vaših odnosa sa familijom, morate promeniti vaš um u vezi njih, I razmotriti činjenicu da ste upravo vi uzrok patnje u vašim odnosima, mnogo više nego neki rođak koga ste obeležili kao najbezobraznijeg, najgroznijeg, najljućeg.
Tokom godina, sve te individue častile su vas upravo onako kako ste im to I dopustili, vašim reakcijama I ponašanjem. Ovo se može čudotvorno promeniti kada izaberete da budete u miru sa svima u vašem životu- a najviše, svojim rođacima.

Ako je fokus vašeg unutrašnjeg dijaloga o svojoj porodici ono što oni rade loše, onda je to način na koji ćete iskusiti vaš odnos sa njima. Ako se vaš unutrašnji govor koncentriše na ono što vas živcira I nervira kod njih, onda ćete to I primećivati. Međutim, ako mislite: ja sam autentičan I u miru sa ovim rođakom, onda ćete to I iskusiti – iako ta rođaka/rođak I dalje nastave da budu onakvi kakvi su bili.

Ključ za mir u svim vašim odnosima sa porodicom je oproštaj. Vaši rođaci jednostavno rade samo ono što su naučili u životu, I iz života mnogih svojih predaka. Obasipajte ih razumevanjem I oproštajem iz svog srca. Radije nego da budete u nemiru sa bilo kim iz porodice, recite molitvu zahvalnosti za njihovo prisustvo u vašem životu, I svemu onome što su došli da vas nauče.

Velika je verovatnoća da ćete videti dramatične promene u svojim rođacima, dok ih učite vašim ličnim primerom kako volite da vas tretiraju. Međutim, ako se oni ne promene, I ako nastavljaju svoje stare programe nemira, otpustite potrebu da ih vidite promenjene. Sve to funkcioniše po božanskom redu, a izreka živi I pusti druge da žive garantuje vaš sopstveni mir , I time automatski povećavate šanse da pomognete drugima da učine isto.

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

Leave a Comment