Vejn Dajer - Četiri Pravila za Življenje

Vaša mapa za područije bez izgovora!

Pre nekih 2.500 godina, Lao-cu je govorio o četiri kardinalne vrline I istakao, da kada ih primenjujemo u sopstvenom životu, upoznamo I pristupamo istini Univerzuma. Ove četiri vrline ne predstavljaju spoljnu dogmu, već deo naše originalne prirode – njihovim praktikovanjem, mi se oslanjamo na Izvor I pristupamo moćima koje Izvor energije ima da nam ponudi. Prema učenjima Lao-cua, četiri kardinalne vrline predstavljaju najsigurniji način da ostavimo za sobom navike I izgovore, I da se ponovo povežemo sa našom originalnom prirodom. Što je više, vaš život u harmoniji sa ove četiri vrline, to ste manje kontrolisani od strane nekompromisnog ega.

Prva kardinalna vrlina: Poštuj sav život

Prva kardinalna vrlina se manifestuje u vašem životu kao bezuslovna ljubav I poštovanje za sva bića kreacije. To znači da pravite svesni napor da volite I poštujete sebe, kao I to da uklonite sav kriticizam I osudu. Razumite da ste vi deo Boga, I pošto morate biti kao I ono od čega ste došli, vas je lako voleti, vi ste dovoljno vredni I poput Boga ste. Afirmišite ovo, što češće možete, jer kad vidite sebe na taj način koji je pun ljubavi, vi nemate ništa drugo do ljubavi koju širite dalje. A što više volite druge, to vam manje trebaju stari obrasci izgovora, pogotovo oni vezani za krivicu.

Druga kardinalna vrlina: Prirodna iskrenost

Ova vrlina manifestuje sebe kao iskrenost, jednostavnost I vernost; I sažeta je u popularnoj rečenici koju smo čuli bezbroj puta Budi ono što jesi. Korišćenjem izgovora, kako bi objasnili zašto vaš život ne funkcioniše na nivou na kojem biste želeli da funkcioniše, nije iskreno prema vama samima- kada ste kompletno iskreni I pošteni, izgovori se ni ne pojavljuju na sceni. Druga vrlina govori o življenju života koji reflektuje izbore koji dolaze iz poštovanja I pažljivosti prema našoj sopstvenoj prirodi. Načinite istinu svojim najvažnijim atributom. Hodajte svoj put; budite iskreni u svemu što govorite I radite. Ako vam je ovo izazov, zastanite na momenat I afirmišite: Ja više nemam potrebu da budem neiskrena I nepoštena. Ovo je ono ko sam, I ovako se osećam. Kada znate I verujete sebi, vi takođe znate I verujete Božanstvenosti koja vas je stvorila. Ako živite od iskrenosti, poštenja I vernosti prema vašem Duhu, nikada nećete imati priliku da koristite izgovore.

photo by: eternal_love01
photo by: eternal_love01

Treća kardinalna vrlina: Nežnost

Ova vrlina ogleda jednu od mojih omiljenih I generalnu istinu koju najčešće koristim: Kada imate izbor da budete u pravu, ili da budete pažljivi prema nekome, uvek odaberite pažljivost. Toliko mnogo vaših navika starog razmišljanja, kao I njihovih pratilaca – izgovora, proizilaze iz potrebe da načinite druge da su u nečemu pogrešili, a da ste vi u pravu. Ova se vrlina manifestuje kao pažljivost, obzirnost prema drugima, I senzitivnost prema duhovnoj istini.

Nežnost implicira to, da vi više nemate snažan ego – te s’toga ni inspirisanu želju da dominirate I kontrolišete druge, što vam dozvoljava da se prebacite u ritam Univerzuma. Vi sarađujete sa njom, kao što to radi surfer sa talasima umesto da ih savlada. Nežnost znači prihvatiti život I ljude onakve kakvi jesu, radije nego da insistirate da budu kao što ste vi. Dok budete primenjivali ovaj način života, krivica nestaje I vi uživate u mirnom svetu.

Četvrta kardinalna vrlina: Podrška

Ova se vrlina menifestuje vašem životu kao služenje za druge bez ikakvog očekivanja nagrade, niti priznanja. Kada sebe unapredite u duhu davanja, pomaganja, ljubavi, vi delate onako kako Bog dela. Dok razmislite o svim izgovorima koji su dominirali vašim životom, pogledajte ih pažljivo – videćete da su svi oni fokusirani na ego: Ja ne mogu ovo da uradim. Ja sam suviše zabrinuta I uplašena. Nisam vredna toga. Niko mi neće pomoći. Suviše sam umorna. Suviše sam stara. A sada, zamislite da skrenete pažnju sa sebe I pitate um Univerzuma: Kako mogu služiti? Kada to učinite, vi šaljete sledeću poruku: Ja ne razmišljam o sebi, niti o onome što mogu ili ne mogu da imam. Vaša je pažnja usredsređena na to da učinite nekog drugog da se oseća bolje.

Najveća radost dolazi sa služenjem I davanjem, zato zamenite svoju naviku da se fokusirate samo na sebe I svoje koristi. Kada se prebacite na pomaganje drugima I podršku drugih, bez da očekujete nešto za uzvrat, manje ćete razmišljati o onome što vi želite, I naćićete komfor I radost u delu davanja I služenja.

Četiri kardinalne vrline su mapa za jednostavnu istinu Univerzuma. Odavanje počasti životu, življenje sa prirodnom iskrenošću, primenjivanje nežnosti, I služenje drugima, znači uzvratiti polju energije iz kog ste potekli.

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

Leave a Comment