Leo Babauta - 38 Životnih Lekcija Koje sam Naučio za 38 Godina

Prvi Deo:

1. Uvek progutaj svoj ponos kako bi rekla da ti je žao. Biti suviše ponosna da bi se nekom izvinula nikada nije dovoljno vredno toga – tvoji odnosi pate zbog makar čega.

2. Materijalna dobra koja posedujemo su gora od bezvrednosti – ona su štetna. Ona ne dodaju nikakvu vrednost tvome životu, a koštaju te svega. Ne samo novca koji si potrošila da ih kupiš, već novca i vremena koji si uložila šopingujući ih, održavajući ih, brinući o njima, osiguravajući ih, popravljajući ih itd.

3. Uspori malo. Žurba teško da je vredna bilo čega. Život se bolje uživa u laganom tempu.

4. Ciljevi nisu toliko važni koliko mi mislimo da jesu. Pokušajte da radite bez njih nedelju dana. Ispada, da možete napraviti zapanjujuće rezultate i bez ciljeva. I ne morate da upravljate njima, i sasecate nešto od birokratije svog života. Manje ste stresni bez svojih ciljeva, i slobodniji ste da birate puteve koje niste mogli predvideti bez njih.

5. Sadašnji momenat je zapravo jedina stvar koja postoji. Sve naše brige i planovi za budućnost, svi naši usporeni snimci stvari koje su se desile u prošlosti – sve je to u našim glavama, samo nam odvlači pažnju od življenja života u potpunosti, sada i ovde. Otpustite to sve, i samo se fokusirajte na ono što radite, baš u ovom momentu. Na ovaj način, bilokoja aktivnost može biti meditacija.

Uspori malo. Žurba teško da je vredna bilo čega. Život se bolje uživa u laganom tempu.
Uspori malo. Žurba teško da je vredna bilo čega. Život se bolje uživa u laganom tempu.

 

Leave a Comment