Leo Babauta - 38 stvari koje sam naučio za 38 godina – peti deo

1. Davanje je mnogo bolje od primanja. Dajte bez ikakvog očekivanja šta ćete dobiti zauzvrat, i vaše davanje postaje čistije i lepše delo. Često dajemo nešto sa očekivanjima da primimo u istoj meri – ili barem da dobijemo nekakvo priznanje i zahvalnost za naš trud. Pokušajte da se oslobodite te potrebe i samo dajte.

2. Takmičenje je veoma rekto korisno kao saradnja. Naše društvo je usmereno ka nadmetanju – preseci drugom grkljan, preživljavaju samo najjači, bla, bla, bla… Međutim, ljudski rod je stvoren da bi radio zajedno kako bi celokupno pleme preživelo, a saradnja izvlači iz nas ono najbolje i dopušta svakom pojedincu da doprinese ono što može. Saradnja zahteva potpuno novi set ljudskih veština kako bi funkcionisala, ali je vredna truda.

3. Zahvalnost je jedan od najboljih načina kako da pronađemo zadovoljstvo i spokoj. Često smo nezadovoljni u našim životima, želimo uvek više zato što ne shvatamo koliko već imamo. Umesto da se fokusiraš na ono što nemaš, budi zahvalna na zapanjujućim darovima koje već poseduješ: budi zahvalna na svojim voljenim osobama i jednostavnim zadovoljstvima, na svom zdravlju i vidu, na knjigama i muzici, na priodi i lepoti, i sposobnosti da budeš krativna, kao i svemu između. Budi zahvalna svaki dan.

4. Saosećanje za sva bića je važnije od zadovoljstva. Mnogi ljudi beže od vegetarijanstva zato što previše vole ukus sira i mesa, i time stavljaju svoje zadovoljstvo čula ispred patnje živih bića, bića koja takođe osećaju bol. Možete biti savršeno zdravi kao vegetarijanac, čak i kao vegan, tako da je mučenje i ubijanje životinja potpuno nepotrebno. Saosećanje je mnogo više ispunjavajući način življenja, nego zatvaranje očiju naspram patnje.

5. Naša čula ukusa se menjaju. Mislio sam da se nikada ne bih mogao odreći mesa, ali to sam učinio veoma lagano i zato sam uspeo. Mislio sam da se nikad ne bih mogao odreći brze hrane kao što su čokoladice, pomfrit, pržene gluposti, i svakakve nezdrave stvari…a ipak, danas bih najpre pojeo neke sveže maline ili koštunjavo voće. Zapanjujuće ali istinito koliko se naša čula ukusa mogu promeniti.

 

38 stvari 6 deo
Budi zahvalna svaki dan.

 

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan :)

Leave a Comment