Luiz L. Hej - Volite svoje telo

Ja volim da jedem zdravu hranu i volim da sa ljudima delim recepte i savete vezano za ishranu. To je odličan način za mene (i vas) da zajedno naučimo još više kako da poštujemo i volimo svoja tela. U našem predstavništvu u Karlsbardu, u kuhinji, postoji šarena oglasna tabla na kojoj je okačen baner: Zdravi životni saveti Luize s ljubavlju.

 

 

Svaki put kada svratim do ofisa mogu da stavim poneku afirmaciju ili članak za naše osoblje i posetioce da pročitaju. Upravo sam okačila jedan novi članak, koji bih volela da podelim sa vama.

 

Članak je objavio centar za nutricionističko istraživanje a naslov je odmah uhvatio moju pažnju: Šta se desi sa vašim telom u toku sat vremena nakon što popijete koka-kolu.

 

U prvih 10 minuta: 10 čajnih kašikica šećera udari na vaš sistem. Ovo je 100% više od vaše preporučene dnevne količine šećera koju bi mogli uneti.

 

U roku od 20 minuta: Vaš nivo šećera u krvi i vaša jetra reaguju eksplozijom insulina pretvarajući velike količine šećera u salo.

 

Nakon 40 minuta: Vaše zenice se prošire, vaš krvni pritisak se poveća, a vaša jetra istrese još više šećera u krvotok.

 

Nakon 45 minuta: Vaše telo uveća proizvodnju dopamina, što onda stimuliše vaše centre za zadovoljstvo u mozgu – identična fizička reakcija kao na heroin.

 

Nakon 60 minuta: Doživljavate šećernu krizu koja se manifestuje kroz umor, letargiju, depresiju, iritaciju i mamurluk.

 

volite svoje telo
volite svoje telo

 

Proizvodi sa ovim sastavom koji se prodaju u supermarketima su sokovi, supe u prahu, procesovani sir, i pivo. Mi smo najbolesnija, i najdeblja nacija Zapadnog sveta. Ćelije u našim telima su žive, te s’toga trebaju živu hranu kako bi se pravilno reprodukovale i rasle.

 

Kada jedete previše šećera, žitarica, krofni, kolača, keksa, bureka, kafe sa različitim ukusima, sokove, slatkiše, vaši udovi počinju da vas bole a vaša energija jenjava.

 

Volite svoje telo – počevši od danas! Sledeći put kada posegnete za svojim omiljenim sokom, proverite njegov sadržaj šećera. A potom, popite neki ukusni čaj umesto toga.

 

Afirmišimo: voljna sam da naučim kako da se pravilno staram o svom telu.

 

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

1 Comment

  1. olivera miškić

    Dobro je znati!

Leave a Comment