Leci - Nikada nemojte objašnjavati drugima

Ako ćemo iskreno, najviše volimo kada je nešto baš onako kako nama odgovara. Tada nam je sve potaman, puni smo radosti i veselja.

Izazov počinje kada nešto nije, kako bismo mi želeli….. eh!

Tada počinju nemiri i borbe u nama.

Često da bi smo opravdali svoje želje i postupanja, počnemo drugima objašnjavati i pravdati se, iz sopstvene nesigurnosti i navike, kao da neko drugi treba da nam da potvrdu i odobrenje da ispravno mislimo i postupamo, kao da neko drugi ima moć nad nama.

Što više objašnjavamo drugima svoje postupke, izbore, stavove i razmišljanja, to drugi imaju potrebu da se uključe u naš život i malo ga preprave, jer se našim objašnjenjima i pravdanjima osete pozvanim.

nemojte objašnjavati drugima svoje postupke
nemojte objašnjavati drugima svoje postupke

 

Oni postupaju samo onako kako smo im mi dozvolili. Osećaju se pozvani da nam u naboljo ameri pomognu! Oni naravno nisu krivi, mada se mi često ljutimo kada u takvim situacijama ljudi uzmu učešće da nam malo prekomponuju Život, da i oni nama malo objasne, kako treba, bar daju po koji savet!

Što manje objašnjavamo drugima, to više živimo!

Život se živi i ne objašnjava, ko ne razume, sve je u redu, shvatiće jednog dana, jer život je najbolji učitelj.

 

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

16 Comments

 1. Ivan Ivanić

  Tako je Leci 🙂 Svi patimo od ovoga manje ili više. Nedavno sam čuo za nešto što se zove asertivno ponašanje. To je baš to. Ja sam ono što jesam bez potrebe da objašnjavam, i to uopšte nije lako. Uh, eh 🙂

 2. Lidija

  Odlican tekst. Lako je to reci, ali lako je to i postici, ako radimo na sebi. Onome ko ne razume, ne moramo objasnjavati sta ne razume.

 3. Daca(Danijela)

  Leci odličan tekst potpuno se slažem sa tobom mi dozvoljavamo drugima da se mešaju u naš život kroz reakciju bilo kroz reči,opravdavanja,emocije.
  Tako im poklanjamo našu energiju i dopuštamo da nam spuštaju vibraciju po meni je jedino rešenje NE REAGOVATI jednostavno(koliko god izgledalo teško)ne reagovati na tuđe priče,ogovaranje,provokacije ostati neutralan i nedavati im snagu kroz reakciju.
  Svako ima pravo na svoje mišljenje ali mi smo ti koji postavljamo granice i određujemo šta je naj bolje za nas…PUSA..

  • Tako je Daco, prosto ne učestvovati u ničemu sa drugima, što osećamo da je negativno i da nas vuče dole, a isto tako ne objašnjavati i ne pravdati svoje postupke, jer svako ima pravo biti svoj i živeti kako želi.
   Mi smo gospodari svoga života i to pravo nećemo davati drugima, jer drugi imaju svoj život i pune ruke posla, kao svi mi, he he he

 4. Upravo sam spoznala moju veliku gresku,uvek sam nesto objasnjava a pritome gubila dosta enrgije…Hvala ti za ovaj tekst

 5. Draga Leci to si tako divno i poucno rekla,samo ja licno nalazim uvek neke razloge da trebam da dobijem potvrdu od drugih.Pokusavam da nepravim istu gresku i sto se vise druzim sa vama dragi Ratnici Svetlosti svakim danom vise napredujem HVALA vam od Srca!!Leci uvek nadjes prave teme kao da osecas sta nas to tisti i zato ti DRAGA HVALA !!!!!

  • Snežo, to traženje odobravanja na različite načine, sve je to navika ali mi ratnici svetlosti, to znamo da promenimo. Bravo!
   Uvek pišem o stvarima koje i mene negde diraju ili koje sam savladala, pa znam kako je divno nešto svoje negativno preokrenuti u pozitivno, odmah više slobode i vazduha, he..

 6. danijela dany

  Fenomenalna Leci hvala ti na divnom podsecanju

 7. Marina

  Čovjek se uči dok je živ, ja sam se prepoznala u ovom tekstu jer sam radila nekada takve greške i dozvolila uplitanje drugih…ali malo pomalo oslobodila sam se te glupe navike, i vidim da sada dišem punim plućima. Čak sam neke ljude makla iz svog života jer sam osjećala da me guše. Ja bih rekla da sam konačno počela voljeti sebe!
  Možda će nekome zvučati narcisoidno, baš me briga ja sebe jako volim!!!

 8. rada

  Draga leci hvala ti na ovom divnom tekstu.Ovo je tako istinito i tako mocno!

 9. Danijela i Rado pozdrav veliki…

 10. Ljilja

  Imas pravo, bas je tako. Samo puno njih ne razume kako to ti uzmes sebi pravo, pa radis kako ti se hoce, a nista ne pitas, samo guras 🙂

  • Oni koji ne razumeju neka se samo čude, njih treba pustiti, jer kada neko gleda drugoga šta radi i komentariše, nema vremena da sebe vidi i da sebe menja.
   Poštujem ljude koji rade po svom osećaju, i ne mere se i ne upoređuju sa nikim, oni su srećni.

Leave a Comment