Leci - Ne Ljuti se na Sebe!

Čoveče, drago ljudsko biće, ne ljuti se na sebe!

Šta god da si uradila, nemoj sebe kinjiti krivicom i besom. U tom trenutku nisi videla da drugačije možeš i zato si uradila onako kako si jedino osećala i znala tog trenutka. Ako ti se ne sviđa kako si reagovala i postupala u nekoj situaciji, to je isto tako veličanstveno i super!

Zašto?

Zato što ti upravo to osećanje nemira, besa i krivice, pruža tu dubinsku i širu sliku da vidiš, kako nije potrebno sledeći put takvo poistovećenje sa situacijom. Ako nešto nisi dovoljno dobro videla u trenutku to ne znači da nisi dovoljno dobra i da si skroz loša i neuspešna osoba. Ne, to ne znači, zato se ne poistovećuj sa situacijom i svojim reagovanjem.

Reci, u redu reagovala sam tako, jer u momentu nisam sebi dala dovoljno vremena da vidim, saslušam, i utišam prvu vatru što je krenula. Da, prepustila sam se tom  prvom talasu,  i nisam sačekala da udahnem i pogledam šta se zapravo dešava, već sam pustila sebe stihiji. Ali, kada se to već desil, dobro je znati da je i to izuzetno iskustvo da me pouči, kako može drugačije, mirnije, prijatnije. Prvo prihvatiti da nam se dešava, nešto iznenada i neprijatno ali to ne znači da odmah moramo da se branimo besom, bespomoćnošću i rečima koje ne možemo kontrolisati zbog svojih emocija, koje su na obuzele potpuno, jer nismo bili prisutni tu.

Kad je najveća”frka”, stani udahni nekoliko puta, pogledaj šta je u tebi i svojoj okolini, sačekaj da ti se kaže ako ti neko nešto govori. Vidi iz čega govori, iz nemira ili  mira. Iz uslovljavanja, straha ili neke druge tačke,  pa ćeš tada lako videti, osetiti i znati kako ćeš reagovati, ili ne reagovati. Reći nešto ili ćutati, to samo ti znaš, ali to dolazi iz tvoje unutrašnjosti, koja najbolje vidi i zna, zato se pouzdaj u nju sledeći put!

Ne ljuti se na sebe drago ljudsko biće, jer nisi samo čovek, ti si nešto mnogo, mnogo više. Ti si Svest koja sve zna, zato stremi tome i veruj tome u sebi!

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

2 Comments

 1. Mare

  Sjajno! 🙂 Opet dolazimo do zaključka da treba biti što češće prisutan i svestan! Rekao bih da što smo svesniji, onda se manje poistovećujemo. Ma kakve god da su te misli ili emocije, ostati miran i tih i ne ljutiti se na sebe! I sve to će prolaziti kroz nas, pre ili kasnije, kao na toboganu!

  • Jako dobro i kompletno viđenje Mare, jako dobro!
   Što više prisutnosti, posmatranja, manje poistovećenosti sa onim što nismo.
   He he he da sve prolazi kroz nas kao na toboganu!

Leave a Comment