Leci - Meditacija

Meditacija je konekcija sa Izvorom, sa samim sobom, sa svojim višim bićem, koje nazivamo Dušom.

Meditacija nije ništa komplikovano. To je toliko prirodna stvar, naprosto mirovanje u nekom mirnom kutku i vremenom sa sve manje misli, dok ne dođete do te tačke da misli ni nema. To je predivan i jako prijatan osećaj, sličan blagoj radosti, koja iznova nadolazi.

Kada jednom otkrijemo meditaciju, imamo želju da to ponovimo a kada se ustali, u nama se rodi potreba za takvim stanjem mira i odmora, od košnice naših misli i osećanja.

Meditacija je kao presabiranje toga gde smo i šta smo ovog trenutka, šta želimo a šta ne želimo. To je vraćanje u okrilje najveće mudrosti i najveće ljubavi, kako bi mogli lakše i jasnije videti sebe i sve oko sebe.

Meditacija uvek leči i pomaže da nađemo odgovore na svoje sumnje i pitanja, i podstiče našu iskrenost da dođe u prvi plan, kako bi osvestili i razumeli sebe.

Kažu mnogi mudri ljudi: Sva pitanja i svi odgovori su u nama, a meditacija upravo dokazuje to. Ona nas vodi do svih odgovora.

Ne postoji ni jedno pitanje postavljeno iskrenog srca, na koje ne možemo dobiti odgovor meditacijom, jer nas meditacija dovodi u povezanost sa Dušom, koja je izvor Svekolike mudrosti i istinskog znanja i ljubavi.

Posle meditacije imamo osećaj kao da smo se odmorili i obnovili svoju snagu, kao posle dobrog okrepljujućeg sna.

Meditacija je lekovita, opušta nas i dovodi nas u stanje da sagledavamo sebe i sve oko sebe na dubljim nivoima, gde deluje naša viša svest: bez straha, stresa, ograničenja i bilo koje naše uslovljenosti.

Dok meditiramo, možda nećemo odmah dobiti odgovore na svoja pitanja, ali će oni doći kroz san ili neke ljude iz okruženja, ili kroz neki tekst koji će vam doći u ruke, ili kroz reči vašeg prijatelja.

Beskrajni su načini, kako ćemo dobiti odgovore, ali ćemo ih dobiti u skladu sa nama samima, baš onako kako ih možemo najlakše primiti i razumeti.

Možete meditirati u tišini u nekom mirnom kutku u svom domu, ili uz prijatnu umirujuću muziku, ili negde u prirodi, to je stvar sopstvenog izbora i osećaja šta je to što će vas najviše opustiti.

Možete meditirati u početku petnaestak minuta, to je sasvim dovoljno ali ako imate potrebu i za više i to je u redu.

Kada sam ja meditirala prvi put, rasplakala sam se kao dete. Plakala sam i plakala da nisam mogla da stanem, i nisam shvatala zašto toliko plačem. Jedino sam bila svesna da su to bile suze radosti, a ne suze tuge. Danas znam da sam se tada prvi put svesno srela sa svojom Mudrošću, svojom Dušom. Bilo je to za mene malo otkrovenje i novi početak da bolje upoznam samu sebe.

U početku mi se dešavalo dok meditiram da zaspim, i to je u redu dok se telo ne izbalansira sa nečim što je novo.

 

photo by: Goro79
photo by: Goro79

 

Dok meditirate možete zatvoriti oči ili možete gledati, sami ćete izabrati šta vam više prija i šta vas opušta.

Nemojte se čuditi ili nervirati ako vam dok meditirate budu nadolazile misli, iako vi ne bi da se to dešava. Budite posmatrač bez ikakvog delanja. Ako vaše misli budu negativne i tada budite samo posmatrači i recite u sebi Hvala, jer to slabi snagu negativnih misli. Ako ni to ne pomogne, nemojte upirati, već radite nešto drugo i kasnije kada osetite da ste se malo smirili, pokušajte ponovo.

Kada se u meditaciji opustite i osetite lakoću tela, možete iskreno postaviti svoja pitanja. Ja najviše volim da postavim jedno pitanje, koje sam usvojila od Luiz Hej Šta je to što treba da znam u ovom trenutku? ili,  Kakva je lekcija u ovome što mi se dogodilo? ili naprosto možete samo da se prepustite struji meditacije, koja će vas dovesti do vaše mudrosti, koja će vam reći sve što treba da znate, jer ona raščitava vašu vibraciju kroz vaša osećanja, tako da ne morate postaviti rečima sva pitanja. Pitanja postavljamo jer je to nama lakše i razumnije da čujemo odgovore.

Možda ćete se začuditi ako vam kažem, da ste do sada mnogo puta meditirali, a da niste bili svesni toga, jer meditacija je prirodno stanje i svaki trenutak u toku dana kada smo se zagledali u neku tačku, a da i ne znamo da negde gledamo – i tada smo bez misli.

Meditacija su svi oni trenuci kada radimo nešto kreativno ili nešto što volimo, tada se toliko predamo tome i fizički i emotivno, da imamo malo misli ili su one pozitivne, zato i imamo osećaj zadovoljstva i odmora kada radimo nešto što volimo.

Meditacija može biti i trčanje, planinarenje, rad u bašti, slikanje, heklanje, pravljenje kolača, rad sa drvetom i milion drugih stvari, koje proističu iz naše kreativnosti.

Meditacija je nesagledivo blagotvorna na naše biće, a u isto vreme je i toliko prijatna, zato uživajte u ovoj radosti koja nam je data na raspolaganje.

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

8 Comments

 1. anita

  Divan tekst i meni bas potreban!I eto,univerzum mi ga je poslao!:-)Pokusala sam meditirati samo par puta i oba puta samo po par minuta,jer se posle prestravim i odustanem! Bice da je smesno i ne znam da li je to i moguce ili je to izum mojih misli!Zapravo,ja pocinjem osecati kao da cu negde poleteti,odlebdeti,odlutati,nestati…pomislim onda kako se necu moci vratiti u realnost i tu je kraj meditacije!Smesno,ali istinito!!!:-)

 2. Leci

  Draga i mila Anita, kao što vidiš kada nam je nešto iskreno potrebno,to univerzum isporučuje.Ja mogu reći da sam dobijala u ruke knjige koje su mi promenile život, baš onda kada sam bila spremna za novi početak, kao što si ti sada i zato ti čestitam novi početak!
  Skroz razumem tvoja osećanja, koja su ti se javila dok si želela meditirati, jer isto istacko sam i sama osetila, kada sam poželela meditirati. Imala sam strah da me to može odvesti bog zna gde, da ću se izgubiti a bila sam na momente prestravljena, međutim poželela sam pobediti svoj strah i prvi put kada sam zaista meditirala, javile su se te reke suza a to je bilo prekrasno i neponovljivo iskustvo, taj susret sa sobom!
  Vidi to što ti se javlja ta prestravljenost, to je strah od nepoznatog,pa svi ti neki strahovi i ograničenja, koja imamo svi i košnica misli koje ne kontrolišemo a to sve zajedno sada deluje kod tebe. Ne može ništa loše da ti se desi, jedino možeš da se sretneš sa svojim unutrašnjim bićem, koje te voli i jedva čeka da opustiš svesno svoj um i misli i prepustiš se SVESNO svemu što možeš da spoznaš i shvatiš i otvoriš se da ti se da iz večnog Izvora svog višeg bića, svoje Duše.
  Pobedi sebe mila moja!
  Znam da ti to možeš!
  Ljubi te Leci.
  Preporučujem ti da pročitaš na našem sajtu tekst Anite Murđani Samo Bljesak.

 3. anita

  Procitala sam ja dragu moju imenjakinju Anitu!Predivan tekst,jako zivopisan,samo…jos da nedjem prekidac za svetlo u podrumu!!!:-)))Zapravo,koliko sam razumela,ona je imala iskustvo moguce smrti,pa se probudila…:-(to malko dodje obeshrabrujuce…dajmo se buditi bez tih kriticnih momenata!Setila sam se momenta mog licnog iskustva prilikom saobracajne nesrece…celi film zivota pred ocima,osecaj da vise necu videti meni drage ljude,viziju zene u crnom…Ziva sam jos uvek,evo me ovde,ali mi se svetlo u podrumu nije upalilo!!!Pozzz

 4. Leci

  E lepo da si je pročitala. Ona govori o toj ” široj perspektivi našeg postojanja” i dobro je probuditi i osvestiti u sebi, da smo mnogo više od ovog tela i svakodnevnog života, tada možemo bolje pojmiti , šta je za nas bitno a šta su ” sitnice E i ne bitne stvari.
  Što se tiče svetla, tvoga svetla ono je upaljeno, jedino ga tvoja radost može razgoreti jače. Raduj se svemu oko tebe. Svuda traži samo pozitivne i radosne stvari, one druge su ne bitne a i njihova moć tako opada i nestaje. Radost vodi u pobedu sebe.Eto ljubi te Leci.

 5. anabela

  Draga Leci zaista lepo objasnjeno samo bi dodala jos nesto.
  Ka meditaciji mora da se raste. Meditacija je proces rasta a ne tehnika. Proces je uvek ziv, on raste, siri se… Ja vidim da sada mnogo lakse ulazim u to stanje bez misli nego ranije… Pozdravcic i cmokic

  • Draga Anabela, definiši kako želiš. Meditirati može svako, ako mu se to svidi, i ako mu je to zanimljivo, privlačno. Meditacija je jedno prirodno stanje mira i spokoja u kojem se susrećemo sa sopstvom, i naravno koliko dugo i sa srcem to činimo, sa više svetlosti i mudrosti ćemo se sresti.

   Ljubim te

 6. Siniša

  Pre dva dana dok sam vizuelno meditirao, u toku meditacije ORION imao sam jedan neobičan doživljaj (prilično snažan).

  Pored televizora, nalazi se jednodelni orman sa frontom žute boje …

  Tokom cele meditacije (koju inače svakodnevno ponavljam već više od pola godine), iako sam gledao u televizor, na frontu ormana su se intenzivno igrale senke, ali senke sa određenom energijom, koju sam mogao da osetim i skoro dodirnem (iako su tv i orman udaljeni oko 2,5 m od mene).

  Sve ostale meditacije su bile bez ikakvog osećaja prisustva bilo čega, niti materjalnog , niti vidljivog, ali ORIONSKA, kakva je to igra senki bila, LJUDI MOJI !

  Po sle svega, pipao sam vrata na ormanu, iz svih naučnih aspekata probao da objasnim ovaj događaj, ali avaj …

  ORIONE, hvala od srca !

  • Siniša, potpuno razumem tvoju radost a i ispitivanje ormana, iz svih naučnih aspekata, ha ha ha

   Da, ovo vreme u kojem smo sada prisutni na ovoj planeti, počinjemo se upoznavatisa puno različitih energija svetla. To je jako zanimljivo, i time nas Božiji plan uvodi u jedan novi nivo postojanja, pa se sada igra sa našom svešću……igra se i posmatra…

   I sama sama imam razne susrete različitih energija, to je jako uzbudljiv doživljaj. Neke imaju boju, neke gustinu i miris, a neke oblike. Neke su samo senke, kao oblaci ali jako zanimljivi, prelepi. Neke energije proizvode lagani nežni povetarac, ha ha ha ..ali ne znam kakoto drugačije da kažem,a neke te prosto toliko snažno drže, da ne možeš shvatiti kako je to u isto vreme i nežno da nežnije ne može biti…

   Da, energije……..

   Uživaj u Blagoslovima, kaže Momčilo Siniši!

Leave a Comment