Leci - Kako je Započelo Moje Svesno Spiritualno Putovanje

Rasla sam u ateističkoj porodici. Jedina osoba koja je verovala u Boga bila je moja baka Živka, sa kojom sam često i radosno odlazila u crkvu u Kovilju, jedno malo selo pored Novog Sada.

Tu sam se prvi put susrela sa onim osećajem ogromantnosti i velelepnosti. Ogromna crkva, besprekorna tišina i moja baka, koja pali sveće, čita očenaš i moli se. Miriše kandilo, a ja gledam u čudu i divim se.

Moja baka je svako jutro i noć pred leganje čitala očenaš, a ja sam je netremice gledala i upijala kako ona to radi sa puno ljubavi. Mada kao mala nisam puno toga razmela ali danas znam, da je tada bilo posejano seme vere u moje srce, jer moja baka je srcem verovala. Ona je bila osoba koju sam obožavala najviše na svetu. Bila je osoba koja je okupljala celu našu proširenu porodicu, za sve uskrsr i božiće, i sve slave i imendane i van toga. Prosto bila je posebna, topla duša koja je volela, i sve je davala od sebe.

Posle mnogo godina naišla sam na jedan članak, koji će uspostaviti još jednu vezu sa mojim unutrašnjim bićem.

Bila sam kod svoje drugarce Vladice i dok sam je čekala prelistavala sam neki časopis, i jedan naslov mi privuče pogled. Da li verujete u reinkarnaciju. Nisam znala šta to znači, ali sam zbog nečega pročitala taj tekst i ostala totalno pokošena onim što sam pročitala, jer to se poklapalo sa mojim unutrašnjim uverenjima. Oduvek mi je bilo besmisleno, rodimo se i umremo, nije mi to bilo pravedno, nešto je tu nedostajalo i upravo sam u tom tekstu taj deo našla i sada sve ima svoj smisao. Mi svi se rodimo, živimo, umremo i posle se opet reinkarniramo. To mi je tada bilo dovoljno.

Oduvek sam o Bogu verovala ovako. Bilo bi tako divno i prekrasno, kada bi to bila istina da on postoji, Ali seme je raslo.

Sećam se išla sam u srednju vaspitačku školu, i drugarica mi je za rođendan kupila knjigu misli srca od Luiz Hej. To je bilo prvi put da sam se susrela sa idejom, da misli kreiraju naš život. U toj knjizi punoj pozitivnih afirmacija, koje sam čitajući gutala, polako se menjala moja svest, da toga baš nisam bila svesna tada, jer sam bila prilino detinjasta i nezrela, ali danas znam da je tako bilo.

Posle toga nabavila sam knjigu kako spasti sopstveni život od Luiz Hej, koja me je dokrajčila u potpunosti.U toj knjizi su pala u vodu sva moja opravdanja, zašto ne bih da se menjam.

Zatim, pošto sam tada već imala ćerku, naišla sam na knjigu Šri Činmoja kako vaspitati svoju decu, koja me je oborila sa nogu, i pročitavši još podosta knjiga od Šri Činmoja počela sam se baviti jogom i postala sam učenik velikog učitelja. Tada sam prvi put meditirala, i to je bio svojevrstan doživljaj. Tog trenutka u meditaciji, kada sam se povezala sa svojom Dušom svesno, krenule su reke suza. Osetila sam svoje unutrašnje biće. Plakala sam celo poslepodne, ali to su bile suze radosnice.

Od tada je krenulo moje svesno spiritualno putovanje. U mome sazrevanju su mi mnogo pomgle knjige Antoni De Mela, sve sam ih pročitala milion puta, i tek tada sam bolje razumela Luiz Hej i njeno učenje.

Sećam se kada sam prvi put pogledala u ogledalo, smejala sam se liku koji sam videla. Sve mi je bilo smešno,besmisleno i prazno i lažljivo neiskreno, što sam videla. To mi je bio znak, koliko ne volim sebe.

Navalila sam na sebe da se zavolim, i tada mi je u ruke došla knjiga Abraham, Ester i Džeri Hiks zakon privlačnosti. Ova knjiga me je obskrbila svim dodatnim uverenjima i alatima, kako sam dovoljna sebi sama da bi bila srećna i imala ispunjen život. Ja veoma volim ljude, ali ne volim da zavisim od njih i to sam naučila, jer tada nema očekivanja, koja te povrede.

Tada sam uzela predivnu debelu šarenu svesku i u nju sam pisala sve afirmacije koje sam pročitala u Luizinim knjigama, jer njene afirmacije su carske.Naravno i sve afirmacije u knjigama Ester i Džeri Hiks, tako da je debela sveska bila ispisana. Naučila sam sve napamet i sve to izgovarala pred velikim ogledalom, u kojem se moje lice sa maskom topilo i izranjalo polako ljudsko biće koje sam započela da volim.

Sve vreme sam meditirala kada sam imala potrebu, jer nikada se nisam upinjala, međutim ima sada već jedan dugačak period da meditiram dva puta najmanje na dan, i to mi jako pomaže, pogotovo u ovom vremenu buđenje i prisustva puno svetlosti koje upijamo.

Naučila sam da koristim misli kako bi oblikovala svoj život, i tako sam prestala biti bespomoćna i postala srećna osoba.

Naučila sam da svesna namera u nama može sve, ali baš sve! Nema tome ograničenja. Možemo sve biti i postati.

Naučila sam da je sreća i radost samo stvar izbora, i načina na koji ćeš da gledaš neki događaj, neko biće.

Naučila sam da pomoću emocija prepoznajem kada sam povezana sa unutrašnjim bićem, a kada nisam.

Naučila sam da razmišljam pozitivno pretežni deo dana, a ono što mi se javi na trenutke odmah pretvaram u pozitivnu energiju.

Naučila sam da u dubokoj meditaciji izgovaram neke svoje afirmacije, koje trenutno radim, jer tako moje biće lakše prima ovo reprogramiranje. To sam otkrila kada sam se bavila Siva metodom. Išla sam na dva kursa.

Naučila sam da je sve u mojim rukama, i da uvek kada mi se nešto ne sviđa kod mene, ja to mogu da promenim.

Naučila sam da budem totalno iskrena sa sobom, i da makar kakav izazov bio uvek posmatram sebe i sebe menjam, ne vredi da upirem prst u nekoga, kada imam ovlašćenja samo sebe da menjam, he he he

Puno sreće svima od srca, na spritualnom putu.

 

PS. Ovaj tekst posvećujem Aniti, jer je doprinela da ga ja napišem, svojom ljubopitljivošću.

Nadam se Anita da ćeš naći neke odgovore…

Tvoj život zavisi od tvojih misli
Tvoj život zavisi od tvojih misli

 

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

35 Comments

 1. Anita

  Pa,sve sam se ja sad rascmizdrela,ali sve…suze,suze,suze…
  Price jako,jako slicne…majka kao autoritet…vesela i optimisticna osoba i praznina,rupa sto bi ti rekla,baka koja me ucila da verujem u Boga,crkva na selu,maleni psic…pa cak i prosvetnicka struka,Pedagoska akademija na odseku nastavnika razredne nastave…NISTA NIJE SLUCAJNO…NEIZMERNO,NAJLEPSE I OD SVEG SRCA TI SE ZAHVALJUJEM NA OVOM PREDIVNOM TEKSTU!!!
  VOLIM TE!
  BOG MI TE BLAGOSLOVIO!

  • Draga i mila Anita, posebno mi je drago što si se racmizdrila, he he he jer to znači da si dobila neke odgovore, koji će se polako otvarati za tebe. Volim što te je sve tako pogodilo, jer će ti to pokazati, koliko smo slične i kada sam ja mogla da se promenim, skroz naskroz možeš i ti, mada si ti već u tom procesu promena. Osećam, koliko si otvorena, jer inače ne bih toliko pitala.
   Treba se usuditi odlučiti za šire i dublje promene, jer si spremna za to, ja odavde to vidim.
   Nasmejala sam se kada sam pročitala da kada se pogledaš u ogledalo, nekada ništa ne osećaš i čudiš se tome ali i ja sam imala takve reakcije, jer sam imala tu masku koje sam se držala kao pijan plota ali naravno nisam bila toga svesna, to je došlo vremenom, sve se razjasnilo.
   Ti si prekrasno biće. Ima u tebi toliko radosti i spremnosti za igru i zanimljivog otkrivanja života i tome se prepusti, jednostavno kreni iako misliš da nemaš snage, jer snaga će se stvoriti, samim tvojim fokusom da želiš promene.
   Suze koje su tekle, nisu bile suze tuge, već suze nekih otkrića u tebi.
   Volim te, grlim i ljubim.

 2. Žika

  Hvala Leci, vrlo lepo rečeno, sažeto, razumljivo, svaka reč na svome mesu i bez ičega suvišnog.
  Hvala ti za ovaj napis jer si potvrdila da je tačno sve što sam pretpostavljao o tebi.
  Imam osobinu ili dar da preko slike procenim ljude i ne pamtim kada sam se prevario
  Znam da si od Boga blagoslovena momenta kada si se rodila ali ću ti ipak i ja poslati svoj Blagoslov.
  POzdrav od mog Klinca i mene. Volimo te.

  • Žiko, pa ti si isto vidovit, he he he…

   Drago mi je da se nisi prevario…

   Hvala ti na Blagoslovu i pozdravima, jer srećna sam kada mi dođete ti i Klinac.
   Puno vas volim i tebe i Klinca.

   Neka vas dragi Bog Čuva!

 3. Anita

  Mene bi,Ziko,bas zanimalo sta biste rekli kada biste vudeli moju sliku!

 4. Ja znam ali neću da ti kažem, he he he

 5. Anita

  Mozda i bolje da mi ne kazete:-) Jel znas Leci sta mislim ???
  Bojim se rekao bi “prava mala vestica(jos joj samo metla fali)”! 🙂

  • Hm…znala sam da ćeš pozitivno pomisliti, he he he …

   Može, mala, vesela i vrcava veštičica, sa plemenitim srcem…

   Eto…namamila si me , he he he i ja rekoh!

   Znači Anita, to ti vidiš u ogledalu? he he he

   Pa gde je tu negativno, ja ne vidim, he he he

   Slatkice jedna!

 6. Anita

  A ha ha ha haaaaaaaaaaaaaaaa,bas si znala da cu silno udariti po pozitivi !!! ha ha ha!
  i ovo vesticica sam htela reci,al sam ipak rekla vestica!Eto,sve si ista ko ja!:-) Ja nisam vidovita,ali jes da po faci mozes raspoznati coveka! tako se na tvojoj slici vidi da si pravi andjeo,na Zikinoj(ako je to onaj Zika iz Kanade i sa foruma),da je divno i plemenito bice…dok za sebe nebih mogla reci to isto dok se gledam u ogledalu…:-)

 7. Žika

  Jeste Anita to je baš taj Žika a prepoznala si me i bez slike, znači da si vidovita. Ama vidovita na kvadrat kako si me opisala, ni sam nebi mogao bolje ni prted ogledalom a ni bez njega.
  Hajde da kažem nešto o tebi i bez slike (trebale bi mi dve, jedna sa metlom i jedna bez metle).
  da zadržim šta ste već rekle vas dve i da dodam moje; Sa metlom ili bez, vesla, nestašna devojčica prepuna pitanja, 325 u sekundi. Verujem da tako brzo i pažljivo i slušaša odgovore.

  Draga Leci zahvaljujemo ti se. Klinac mi je dosadio sa pitanjima kad ćemo kod Leci na kafu? Ne može da razume da je to daleko, kaže da nije, samo klikneš na to dugmence i tamo smo.
  Pozdravljamo te.

  • Auuuu Žiko baš si lepo odgovorio Aniti, tako divno i mudro a i istinito, Bravo!

   Što se tiče Klinca, dođite na kafu, a njemu ću skuvati Kakao, eto!

   Veselo je ovde, pozdrav veliki.

 8. Andjela

  Leci,prelijeeeeep tekst!
  Posebno dio sa bakom:)
  Kako su ti se otvarala vrata saznanja.. Prvo molitve,pa teme o reinkarnaciji,pa drugaricin ‘slucajan’ odabir knjige….
  Prelijepo!
  Ti i sama nosis prelijepu,cistu energiju
  . Podsjecas me na moju majku koja prakticno sija.. E ,tako i ti! Kad vidimneki tvoj post ili tekst ovdje,osjetim cistu energiju i kreativnost.
  Sto bi bila lijepa ideja da jednom i ti napises neku knjigu kao Louise!
  Ti ,sama,imas tu pokretacku energiju:)

  P.s. Izgovaranje molitve Oce Nas je isto kao da procitamo Bibliju. U stvari,ona je zamjena (iscjeljiteljska,duhovna) za Bibliju:)

  Punooo zagrljaja

  Nasmijano Sunce

  • Hvala ti Anđela što mi dođeš ovde u posetu i eto malo se popričamo i to je divno i prijatno, godi. Ovo je okruženje koje smo sami manifestovali, blago nama.
   Drago mi je da sličim tvojoj mami, to samo meni znači da me doživljavaš blisko i to me veseli.
   Da, slažem se sa tobom, to je divna molitva i jaka, jaka!
   Koliko toga opažaš u mojim tekstovima, jer sve prepoznaješ, budna si i sjajiš. Uvek mi dobro došla, ljubi te Leci.
   Zar ima nešto lepše od nasmijanog sunca, draga Anđela, to si ti.

 9. Anita

  O.K. Trebala bi da poraste malko ta devojcica i dobro slusa odgovore na svoja pitanja,pa se mozda i pridruzi vama u duhovnom razvoju 🙁 Od srca vam hvala Ziko i Leci,a slikice sa metlom moram ida nabavim! :-)VOLIM VAS! HVALA VAM!

 10. Anita

  Ma,ima da porastem velika devojka i TACKA!
  Ovo se zove SVESNA NAMERA … u ne bas sasvim svesnom razumevanju al’ i to ce se razjasni :-)))

  Volim te!
  Hvala ti!

 11. Maja

  Baka je simbol duhovnosti, ja sam se pronašla u tvojoj priči i zaista me je raznežila spoznaja da smo svi nekako povezani sličnim simbolima i traganjima, i opet ponavljam Leci hvala ti što si nam inspiracija i podsticaj 🙂

  • Da, baka je mnogima bila prva vodilja na putu…

   Da, povezani sličnim simbolima traganja, jeste istina. Divno si to rekla!

   Inspiracija i podsticaj, toga uvek treba…

   Sada, kada pročitam tvoje ime Maja, i ja se radujem šta ćeš napisati, jer mi ovde komuniciramo, nema neke nevidljive barijere, i to meni znači, raduje me.

   Hvala ti Majo što si tu.

 12. Suzi

  Posle ovog teksta vidim zasto mi uvek ‘dodjes’ u pravom trenutku.
  Veeeeliki pozdrav <3 .

 13. sweety

  Leci ovo je divno. Kad god procitam tvoj tekst..oci mi otvoris..podstaknes me da vise citam ..da shvatim da treba da volim sebe ovakvu kakva jesam i da mogu da postanem i postignem sve sto sam od uvek zelela..hvala sto postojis..hvala vam svima sto ste osmislili ovaj sajt..ovo je moje omiljeno internet mesto..

  • Draga Sweety,
   Koliko divnih i prekrasnih stvari si mi sručila u lice, he he he prekrasno, da je tako, srećna sam i zbog tebe i zbog sebe.
   Ne srećna, već presrećna, što ima sve više divnih bića koji su probuđeni, kao ti i žedni duhovnih saznavanja.
   Svi smo povezani i pojedinačno napredovanje i osveščićvanje se na nekom nivou u nama stapa i postaje deo nas.
   Drago mi je da je ovo tvoje omiljeno internet mesto, jeeeee…
   Hvala ti, i puno te pozdravjam.

 14. Mirjana

  Slazem se, ove divne reci mi mnogo znace, i podsecaju koliko je malo potrebno biti srecan…pozdrav

 15. Draga Leci iznova se divim koliko ti i Zika podizete energiju i dodjete bas u pravi cas sa predivnnim pricama.Tako si nam lepo ispricala tvoj put i u tvojoj prici prepoznajem sebe ,jer sam imala dve bake svaka je na svoj nacin ostavila duboki trag u mome srcu!Cesto mi se desava da u nekim osobama vidim svoju baku pa ih rado srecem.Jedino sam svesna da trebam jos puno uciti i raditi na sebi da bi se uzdigla iz starih kalupa ,radujem se sto polako napredujem jer osetim promene na sebi !!Hvala ti LECI jer me kao sunce grijes svojom energijom !radujem se svakim danom da procitam sta nam imas reci,upravo sam pomslila da bi bilo lepo da te kao Vinu i Ivana mozemo uzivo videti i postaviti pitanje ! tko zna mozda se i odlucis da uradis tako nesto,verujem da bi mnogi bili sretni:) puno pozdrava tebi draga LECI i svima dragim ratnicima svetlosti ,sretna sam sto sam dio vas !!!

  • Snežana, hvala ti na toplim rečima, jer radost mi je velika da ti mogu doprineti, makar to bila i mrvica ali osećam da si otvoena i prijemčiva da učiš i primaš.
   Slažem se sa tobom da je Žika legenda mudrosti i iskustva i meni puno znači njegovo prisustvo.
   Eto vidiš kako puno sličnosti i te bake naše puno su nam dale ljubavi a ljubav je snaga za život!
   Divno je da si žedna saznavanja i da si svesna tačke na kojoj jesi i nemoj je ocenjivati, jer jedino je važno da osećaš da napreduješ i da se menjaš.
   Ovo su vremena, kada za kratko vreme može jako brzo da se napreduje.
   Dobar predlog da se vidimo uživo, hvala ti. Nekako osećam da je moje više da pišem a ne da govorim, ali razmisliću o tvom predlogu.
   Puno te ljubim i podravljam i samo napred.
   Još nešto da dodam, jako je dragoceno meditirati svaki dan, tako da ti to predlažem za tvoje napredovanje.

 16. Dijana

  Vjerujem u andjele…da su medju nama…Bog je milostiv, uvek nam daje pa nam tako salje i ovakve ljude… osecam da ste Vi Leci, a i Zika nesto posebno…htela sam reci nesto sto sam nedavno cula – veštica – to ustvari znači – vešta žena!!! ;-)…A bake…na zalost, moje su otisle rano od mene…zapravo, ja za njihovog zivtota jos nisam bila spremna cuti njihove mudrosti niti sam im dopustala da mi prenesu njihova znanja…a sada…sada ih se cesto setim, kao iz magle iz moje podsvesti izrone neke njihove reci i sada znam da je to Istina…bilo bi lepo otvoriti temu gde bi mogli izneti ono sto smo zapamtili od nasih baka – kao npr. Bakina škrinjica ;-)…otvoris, zaviris, a unutra Znanje!!!…To bi bilo lekovito…pogotovo mladim ženama…

  • Dijana, hvala ti što vidiš Žiku i mene kao Anđele, sve je moguće, a moguće je i da si ti Anđeo, smo to još nisi otkrila!

   Slažem se za veštica…vešta žena. Vika je drevna religija veštica, to je duhovni put. Duhovna praksa se temeljina obožavanju prirode, na prepoznavanju božanskog u svemu u prirodi. Ozloglašenost ovog duhovnog puta vodi iz srednjeg veka kada su spaljivali veštice.

   A…bake..eh…nešto je ostalo u tebi, neki maleni otisak, koji se sada probudio, a možda i ono što misliš da dolazi iz mašte dolazi od njih. kada meditiraš možeš zamoliti svoje anđele čuvare da ti pozovu tvoje bake i možeš sa njima razgovarati ili im se obratiti, slobodno bez straha, jer one su sada svetlosna bića i rado će doći.

   Naravno možemo otvoriti temu, evo možeš i ti ako nisi do sada a ja ću doći da vidim, šta se tamo dešava. Jel važi Dijana?

   Tvoja fotka, kapi bistrine je predivna. Obožavam kapljice, volim da ih gledam na biljkama u mojoj bašti, posle kiše, kada sve miriše, he he he

   Ove sličice automatski izađu ako ne staviš neku svoju sliku, tako da to ljudi ne biraju.Tako je to na Word pressu.
   Veliki pozdrav i hvala ti veliko za javljanje.

 17. Dijana

  I jos nesto…Leci ima fotografiju,moja fotka je ostala iz nekog prijasnjeg vremena – to su kapi bistrine, za mene. Zikin avatar se zadovoljno smeska <3, a gde vi ljudi ostali nadjete ove razne face? Pa zar smo to Mi? Ljudska bica?…ma to su samo nase predstave o sebi…Mi smo svi <3 <3 <3!!!

 18. Najdraza LECI hvala ti na predivnoj terapiji da tvoj odgovor je za mene terapija melem na ranu ! dotakla si mi ono najdublje u dusi i otvorila vrata koja su dugo bila zakljucana i pomogla da se oslobodim nekakvih stega ,lanaca neznam kako da to objasnim .Rasplakala sam se i osecam da kroz te suze izbacujem sve sto me godinama tistalo i nije mi dalo da se probudim i pogledam oko sebe !nemam reci da ti objasnim sve sta osecam a isto tako znam da ti to vidis pa nema ni potrebe da ti vise objasnjavam !poslusacu te u vezi meditacije jer do sada nisam meditirala svaki dan ,jos jednom HVALA dragi moj spasioce !!!zeljno cekam svaki tvoj tekst kao i odgovore nasih dragih ratnika svetlosti jer su jako inspirativni 🙂 do skorog javljanja tvoja Snezana !koja te puno voli 🙂

  • Mila i draga Snežana, dobro je što su došle suze. U pravu si, ti si se otvorila dovoljno i tvoje biće se čisti od rznih tereta i sve će biti sve lakše i lakše i sve ćeš bolje i jasnije osećati, šta želiš a šta ne , što će ti dalje pomoći da ideš najboljim putem.
   Kada čovek nauči da kaže ne u životu, to je jako dragoceno i govori o zrelosti i budnosti bića.
   Sve mi je jasno i podržavam te u promenama a videćeš meditacija će ti jako,jako pomoći, jer meditacija je direktan kontakt i povezivanje sa BožanskomLjubavlju i mudrošću.
   Grlim te i ljubim i javi se.

 19. mira garrison

  draga Leci ja ne znam tko ste ,vidim puno ljudi vam se obraca slusam ratnici svetlosti od maja ,,molim vas ocete mi reci ili imate neku stranicu di mogu pogledat zahvalna unaprijed
  Mira

  • Draga Miro,
   Imam svoj blog leciartlife, ali tamo ima samo malo tekstova, mada možeš pogledati. Svi moji tekstovi koje sam ikada napisala nalaze se na ovom sajtu. Moji tekstovi će ti najbolje reći ko sam ja zaista, jer uvek pišem o nečemu što proživljavam ili već jesam.
   Obična sam osoba, majka, volim ljude, životinje i prirodu, i volim da pišem o onome što razmišljam.
   Na blogu ćeš videti mojih nekoliko slika, a po struci sam vaspitač.

   Promenuvši način na koji sam razmišljala, sam promenula svoj život, jer sada živim srećno i zadovoljno i stalno učim.
   Ne znam šta da ti kažem još o sebi, jer ne znam šta te još zanima.
   Drago mi je da si došla do mene, i ja ti želim svaku sreću i zdravlje.
   Verujem da ćeš doći ponovo.
   Veliki pozdrav za tebe, draga Miro.

Leave a Comment