Leci - Kako Duhovno da Napredujem?

Sva ljudska bića koja su se probudila, i svesno rade na sebi, prolaze kroz mnoge različite periode u životu. Često sebi postavljamo jedno magično pitanje.

Kako duhovno da napredujem?

Kako da napredujem još više od onoga kako jeste?

Odgovor je uvek veoma jednostavan, mada mi obično tražimo nešto složenije i komplikovanije.

Sledi ono u šta veruješ svim svojim srcem, a kada prestaneš da veruješ da je to istina za tebe, kreni za onim što se otkrilo kao veća istina, i to sedi isto svim svojim bićem.

Ljudi obično traže u mnoštvu duhovnih puteva,  šta je to najbolje i najviše?

Na svakom duhovnom putu, postoji istina za koju smo toga trenutka spremni. Trebamo je samo prepoznati.

Nekada nam se sviđa i osećamo blisko više stvari, i to je u redu. Ponekad mnogi učitelji ili govornici i predavači o samospoznaji govore veoma slične stvari, ali na različite načine, da bi svako od nas našao taj način koji je najbliži i najrazumniji. Nekada učimo iz nekoliko izvora, i to je u redu, dok ne bude drugačije.

Sve je put, kojim putujemo svesni iz trenutka u trenutak. Sve se menja!

Ne postoji pravilo šta je najbolje i najjače za nas, i šta nas najviše može poučiti za ceo život. U svakom trenutku u životu smo svesni onoga što smo svesni, i već sledećeg može da se desi novo prepoznavanje istine, koja može skroz da zaokrene mnogo toga u čega smo verovali, i to je normalno i u redu.

Živeti u sadašnjem trenutku šta je istina za nas , Sada, to je jedino pravilo!

Sećam se da sam mnogo puta verovala kako je nešto za mene toliko celovita istina, da nema veće, i u to sam verovala celim svojim bićem, a onda se desio da sam upoznala neke nove ljude ili mi je u ruke došla neka magina knjiga i…klik, sve se tumbe promenulo, menjajući mene i ono u čega sam verovala. Nekada mi se činilo kako nisam normalna, jer taman mi je sve postalo potaman u čega sam verovala i dobro sam se snalazila u tome, kad ono paf...po glavi, nova jača i dublja istina!

I ja sam je sledila, jer mi nije ništa drugo preostalo. Tamo me je vuklo moje srce, jer je prepoznalo, i celo moje biće je automatski prihvatilo, mada je nekada bio emocija, pa mi se činilo da mi je  “tesna koža”, ali taj poriv nove otkrivene istine je toliko svežeg Daha i toliko vodi svoju nezavisnu politiku, da su sve moje predrasude, navike i borbe protiv promena padale u vodu..i to u hladnu vodu, ha ha ha…

Život je toliko živa duhovna tvorevina, da je totalno nepredvidiv. To udahnjuje u naše biće, taj Dah života, koji svojom dobrobiti, ljubavlju i bezgraničnim bogatstvom mogućnosti nečeg do sada neviđenog uvek  daje da iskusimo kao iskustvo.

Nema greške, uvek učimo i igramo se!

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

16 Comments

 1. Suzi

  ‘Živeti u sadašnjem trenutku šta je istina za nas , Sada, to je jedino pravilo!’- slazem se sa Leci, uzivam dok to govori E.Tol, pokrene me pricanje Mooji-ja,…. tako jesam sada, na nepredvidljivom putu, gde ‘ Nema greške, uvek učimo i igramo se!’ 🙂
  <3

 2. maja

  Ovo si predivno napisala, svaka recenica kristalno jasna ,istinita! NAJ od svih koje si napisala unazad neko vreme! Za mene! Mozda jer sam upravo sada na tom nekom nivou shvatanja, osecam to ,(a mozda za neko vreme ,dodjem do druge ISTINE,hehehe, jer to tako ide, kanda,…) .Samo jos uvek ne mogu da se oslobodim tog neceg da gledam druge ljude, kako oni razmisljaju, kako se ponasaju, kako shvataju,… Pa hocu da im ukazem, da ih usmerim,( doduse ne nesto napadno vec u par recenica) i onda se jos uvek razocaram ,zasto tako ne mogu da shvate, da se otrgnu od klisea ,od pomodarstva ,od neceg nametnutog…A onda, sve cesce, uspe mi, da to sve ipak pustim, samo posmatram,mirno ,pomalo al zaista malkice sa setom…

  • jamina

   *Majo,veliko si srce,bas si me osvojila ovim tvojim komentarom,pa nisam mogla a da ti se ne obratim,ima jedna dobra stvar koja kaze”IL PRODUZI IL MI SE PRIDRUZI”,Hocu da ti kazem,a o tome je i nasa draga Leci skoro pisala,da mnogo ne obracas paznju na druge ljude,dobro,rekla si,naravno,ne mozes da cutis,odusevljena si u spoznaji necega veoma bitnoga,ali nemoj da te reakcija drugih ometa i saplice na tom tvom putu….a znaj da ce naici,veruj,sasvim neocekivano,neko,ko ce te prepoznati i ko ce ti se pridruziti..ja samo mogu da ti pozelim da ti se to sto pre desi i da ne budes razocarana….VELIKI LJUBAC IMAS OD MENE 🙂

  • Irena

   Majo, imam slično iskustvo. Danas pitam jednu osobu: “Kako si?” Ona obrusi: “Hm, pa vidiš kako sam, nisam dobro!” Kažem da sam je upravo zato i pitala, da je podsetim da treba da kaže: “Odlično sam!” Dobila sam još goru reakciju. Žena, koja ima skoro 60 godina, reagovala je dureći se kao dete: “Ostavi me, molim te, tih gluposti, jer to su gluposti, gluposti i tačka. Kad nisam dobro, nisam i ne mogu da kažem da sam odlično!” Ništa nisam odgovorila jer ne vredi. Ona je ubeđena u svoju istinu. U sebi sam osećala neku sreću i rekla da mi je drago što sam bezbedna i da sam odlično, makar u tom trenutku zaista nisam to bila u potpunosti. Sa svih strana su dolazili vetrovi koji su me savijali, ali sam se održala.

  • Draga Maja,

   Preporučujem ti da kada radiš to i ljudima želiš preneti svoje viđenje ili novo otkriće, radi to potpuno svesno i prati u potpunosti šta se dešava pri tome, to posmatranje i iskustvo će ti pomoći da shvatiš, što već i znaš, ali će ti pomoći da se ta tvoja potreba potpuno rastvori i da odustaneš od priče.
   Svesno posmatranje ima velikog efekta, to je u stvari “akcija”, mada toga nismo uvek svesni!

   Hvala ti na toplim rečima!

 3. Siniša

  Da …

  Od tačke A do tačke B mnogo je autoputeva, magistralnih puteva, puteva, staza, bogaza ……

  … a i tačka B je početak za putovanje do tačke C ….

  …. a i tačka C je ….

  ma sve je igra

 4. danijela dany

  Divno receno <3

 5. najzad

  Da draga, sada mi je lakse. Kockice se slazu non stop. Ljubim te,ljubim.

 6. Siniša

  “Kada sam zaista počeo voljeti sebe oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene: od hrane, ljudi, stvari, situacija i svega ostalog što me je vuklo ka dnu a dalje od mene samoga. U početku sam to zvao “zdravi egoizam”, ali danas znam da je to LJUBAV PREMA SAMOME SEBI.”

  Charlie Chaplin

  • Predivne reči Čarli Čaplina.
   Jednom sam čitala neke njegove objave i toliko sam se prijatno iznenadila, jer su to bila tako divna sagledavanja, mudra i puna ljubavi.

   Hvala ti Siniša!

Leave a Comment