Leci - Izbacujem Reči Moram i Trebam iz Svog Života i Zašto

Nekada sam reči moram i trebam doživljavala kao obične, normalne reči. Često su bile prisutne u mojoj svakodnevnici. Čim se probudim, otvorim oči…odmah nešto Moram. Trebam!

Te reči su preplavile moj život, čak sam ih i rado koristila, jer sam mislila da tako treba..tako svi rade…

Tako su tekli moji dani, dok nisam osvestila šta sve reči Moram i Trebam kriju u sebi.

Kada kažem Moram i Trebam to i to, ja sam istog trenutka uslovila sebe, jer ako to ne uradim iz bilo kog razloga, osećam se loše, osećam da nisam dovoljno dobra i moje samopouzdanje je na ispitu.

Postoji još nešto veoma važno. Kada radim nešto što Moram i Trebam, to ne radim baš sa ljubavlju, ne dajem sve od sebe, tako da taj posao sa velikim naporom ispadne…onako da ja nisam zadovoljna rezultatima.

Kada kažem Moram i Trebam, istog trenutka osećam pritisak, osećam da nemam slobodan izbor, osećam teret, osećam se zarobljeno.

Ispada da većinu stvari u životu, Moramo i Trebamo, a to je veoma negativan stav, koji donosi patnju. To može biti drugačije, življenje sa puno više zadovoljstva i radosti.

Volela bih da ne Moram i ne Trebam.

Volela bih da uvek imam izbora.

Volela bih da nisam zarobljena.

Volela bih da sam uvek slobodna.

Volela bih dok radim, da uživam u tome.

Mudri ljudi imaju rešenje za ove muke Moram i Trebam!

Oni su prosto reč Moram i Trebam zamenuli rečju Mogao bih danas da uradim to i to…

Ovaj način razmišljanja je veoma prijatan. Daje nam prostora i slobode , da napravimo svoje izbore kada, koliko i šta želimo. U ovakvoj atmosferi je čovek visoko motivisan da daje sve od sebe u poslu koji trenutno radi. Ovakav način razmišljanja donosi opuštenost, vedrinu, prijatnost i radost.

Tako mala promena a toliko puno znači.

Ispada da većinu stvari u životu, Moramo i Trebamo, a to je veoma negativan stav, koji donosi patnju. To može biti drugačije, življenje sa puno više zadovoljstva i radosti.

 

 

14 Comments

 1. Indira Stämpfli

  Konacno rjesenje za svakodnevnici bez Moram i Trebam,mislim da je bilo krajnje vreme da iz svog zivota izbacim ove nepotrebne rjeci.

 2. Jasna

  Nažalost još uvjek mi se to događa, zato i jesam tu gdje jesam. Trudim se. Znam da te rijeći svakako treba izbaciti iz upotrebe: trebam , moram ali možda

 3. Hatsepsuta

  Ovo zahteva svakodnevnu vežbu i puno strpljenja, ali donosi odlične rezultate. Trudim se da ih u potpunosti izbacim iz svog rečnika 🙂

 4. Dudaelixir

  Naši stari su govorili: MORA se samo umreti, treba da… može još i da prodje! Tako planiram sledeći dan, mada nisam baš uvek dosledna. Odnosno, sve što sam starija sve više “olabavljujem”! 🙂

 5. marina majska

  Ove dve reci, pogotovo moram bile su izvor mnogih blokada u protoku moje energije, a da sama toga nisam bila svesna. Kako bih izgovorila recenicu koja pocinje recju MORAM… prosto bih osetila blokadu i napad anksioznosti. Onda sam pocela da radim na svom duhovnom rastu i promeni i osoba koja me je tim putem vodila je pocela da menja moje afirmacije. Rekao mi je da vezbam da ni jednu recenicu ne pocinjem tim glagolom. Umesto njega da koristim HOCU, ZELIM, VOLIM…
  Ali, ono sto se za mene kao veliko polje radosti tada otvorilo jeste bila cinjenica da sam otkrila (ah, kako mi sada to zvuci kao da sam citav zivot to znala) da nista, apsolutno nista, ne moram. Da je jedina stvar koju sustinski moram jeste da odlucim. I nista drugo. Reci su kao vatra… ako ih pravilno koristimo greju…

 6. Goran

  Od kada izbjegavam upotrebu ovih rijeci(MORAM,TREBAM)osjecam se opusteniji ismireniji a dnevne zadatke uspjesnije zavrsavam.

 7. Goran

  Od kada izbjegavam upotrebu ovih rijeci(MORAM,TREBAM)osjecam se opusteniji i smireniji a dnevne zadatke uspjesnije zavrsavam.

 8. Te dvije riječi su suvišne ako si osoba koja misli svojom glavom.

  • Ti si u pravu, ali ponekad čovek ima puno toga u glavi, pa propusti nesvesno neke reči, zato je potrebno vreme i slušati ono što govorimo, da bi promenuli svoje navike i izbrisali iz upotrebe opterećujuće reči.

 9. Skikica

  Danas cu pokusai izbaciti MORAM TREBAM…sad…

  • Draga Skikice, znači počelo je…bravo!
   Ne brini ako nekada propustiš po navici treba samo vremena za uspostavljanje nove navike, koja daje više izbora i slobode…mogla bih danas…

Leave a Comment