Spoygg - Afirmacije- kako to funkcioniše?

Razgovor sa ljubaznom čitateljkom našeg sajta Alinom, o afirmacijama i tome kako one zapravo funkcionišu.

 

Alina:

Radi se o tome sto sam ja dovoljno informisana, ili barem mislim da jesam, o tom djelovanju univerzuma…ali meni ne ide, i ne mogu da shvatim afirmacije-njima se dozovu desavanja koja zelim, ali ja ponavljam stalno i nista…pa onda na kraju mislim da nisam normalna.

 

Ivan:

Ovako, afirmacija je sve što radiš, misliš, govoriš i osećaš. E tu je glavna caka. To dnevno ponavljanje afirmacija (pisanjem, govorom ili čitanjem) služi da te istrenira da stalno u svakom momentu afirmišeš ono što želiš. Ipak naš stari način razmišljanja uvek ima svoj zalet koji treba neko vreme da se usmeri u pravac koji želimo. Tako da ti ja preporučujem da i dalje afirmišeš kao do sad, ali više da se usmeriš da u svakom momentu afirmišeš svim svojim bićem, ponašanjem itd. ono što želiš.

Poenta je naučiti sebe da obratimo pažnju na sve svoje misli i da postanemo svesni da možemo da ih usmeravamo. To je suština afirmacija. Jer čak i sat vremena radiš aktivno afirmacije, a ostalih 15 budnih sati dnevno misliš da se to sve što si afirmisala neće ostvariti i kako je to sve glupo i naivno, naravno da će pobediti tih 15h u odnosu na 1h afirmisanja onoga što želiš.

 

Alina:

čitala sam da ono sto zelis moras da se ponasas kao da je to vec tu, i ubijedis sebe da je to zapravo vec ostvareno…i u afirmacijama, da to moras osjetiti kao vec prisutno? Ja mogu tek onako da zamislim, ali ne mogu da osjetim. Osjetiti mogu tek ako dodirnem, ako prozivim nesto, ali vizualizaciju ne. I ne mogu se ponasati da ono zeljeno je tu zapravo, jer nije. Ne znam kako drugi ljudi uspjevaju? Evo npr “ja imam jabuku”…a zapravo ona nije tu, jedino iskremo je “ja zelim jabuku”, a to nije pravi nacin prizivanja…

 

Ivan:

Ok hadje ovako: Baš na tom primeru jabuke. Krajnji cilj jeste da ti što više se povežeš sa time i doživiš taj osećaj da imaš jabuku, ali pazi sad ovo. Recimo da ti se baš jede jabuka, a nemaš je. Dođe ti prijateljica i ti joj kažeš: “Joj što mi se jede jabuka.” I ona ti kaže: “Evo imam ja u torbi, sad ću ti dati.” U tom momentu ti već osećaš neizmernu radost što će ti ona dati jabuku, je li? Kako kad tu jabuku još nemaš, možda čak i ne postoji? To je caka, da kada vizueliziraš osetiš radost koju bi osetila kada bi već imala to što želiš. Za tu radost ti nije potrebna ta stvar, nego neizmerna vera da ćeš je imati. Kao što bi poverovala prijateljici da će ti zaista dati jabuku. Znači želja puta radost puta vera dovodi do manifestacije onoga što želimo. To je to, ali zapamti bez vere neće moći. I ja sam se tako pitao i pitao, dok jednom nisam poverovao.

 

Alina:

Ja svoje afirmacije imam zapisane na papiru…a onda ih citam…imala sam prije, ali sada nemam sumnju u univerzum,osim jedino jer ja negdje grijesim, jer da ne grijesim do sada bi se realizovalo…i kao misli se salju sa niske frekvencije…fizika i ja smo na VI, jedino u sta se razumijem jesu psihologija i modeling.

 

 

Ivan:

Mani fiziku. Nekome treba fizika i to je ok. Nego jedina tajna je u tome da budeš radosna, i da se raduješ što više tim stvarima koje želiš. Pisao sam i ja afirmacije i izgovarao do besvesti, ali postanu one onako isprazne. Kao ponavljaš nešto bez vere da će to zaista biti. U te misli, govor treba uneti sreću i osećaj radosti. Ako se izgovaraju afirmacije, a osećaš kako si hiljadu milja daleko od toga što afirmišeš teško da će se to ostvariti. Zaista je potreban taj osećaj radosti uživanja u tome što želiš. Uvek je vizuelizacija jača od afirmacija zato što u vizuelizaciji maštaš o svakom divnom detaljčiću i puštaš da tvoja intuicija prodre u taj osećaj kako izgleda imati to što želiš. Meni su afirmacije malo previše stroge i tehničke.

Više volim taj čulni osećaj koji stičem kada zamišljam, maštam (ne moramo koristiti tu reč vizuelizacija) ono što želim. Uronim u tu drugu realnost i prosto kao u snu imam sve to što želim, i onda me ponese ceo taj osećaj i živim tamo neko vreme. I što duže i detaljnije i čulnije uspeš da osetiš tu radost to bolje i brže ćeš dobiti ono što želiš.

 

Alina:

hahah evo upravo pokusavam da osjetim tu radost! …dakle meni se nije ispunilo ono osnovno zato jer nisam “osjetila” nego sam samo cisto zeljela??? mislim da shvatam u cemu je caka, i mislim da u nekim knjigama dosta pretjeruju time kao moras da se iskljucis iz svjesnosti i sl. a ja sam u svakom momentu svjesna gdje se nalazim; prostora,vremena, svega…jedino onda da se napijem! :-)

 

Ivan:

Dobro je isključiti se ali to je potpuno druga stvar. I služi potpuno drugoj svrsi. Isključivanje služi da bismo se povezali više sa svojim istinskim željama i da bismo osetili mir koji nam je svakako potreban u ovoj čitavoj frci civilizacije. Ali za ispunjavanje želja je potrebno nešto sasvim drugo. U vizuelizaciji ti je potrebna super-svesnost, to jest svestnost onoga što sad i nije tu pored tebe. Da li si nekad zamišljala nešto tipa: “Kako bi bilo lepo kada bi…” pa nešto što bi te učinilo srećnom?

 

Alina:

jesam naravnooo!

dakle sve sto trebam jeste da osjetim radost kao da vec je moja zelja ispunjena, odnosno njih 10?

Ivan:

Postoji jedna vežba koja baš tako ide i pomaže ti da vizueliziraš. Fokusiraš se na nešto i kažeš: “Kako bi bilo lepo kada bi…” i onda navedeš sve čega se setiš. Svaku rečenicu možeš početi tako. Veruj mi um će ti mnogo lakše raditi i stvarati slike toga šta je to što bi te usrećilo, i lakše ćeš osetiti tu radost.

 

photo by: sylphielmetallium
photo by: sylphielmetallium

 

Alina:

tu sam da ispostujem sve sto kazes. Postupat cu tako.

Ivan:

Recimo “Kako bi bilo lepo kada bih kupila nešto.” ili “Kako bi bilo lepo da sad odem tamo i da baš ima takva torba koju ja želim.” To je generalno odličan stav u životu i suprotan je razmišljanju tipa: “Šta ako…?” Gledaj da koristiš što manje tog “Šta ako…?” Jer to ubija svu radost. Ova varijanta “Kako bi bilo lepo kada…” je tako tečna da je već samo po sebi radost

Alina:

shvaataaam!Nema vise onoga “ja upravo dozivljavam to…nego pomislim na to nesto,i osjetim tu radost.

A sta je sa ‘ometacima’ koji podsjecaju na realnost? I koji govore “ma daaaaj”, ili ma nema sanse, ili bar jos za dugo…

Ivan:

Nije poenta da obmanjuješ sebe, jer je to nemoguće mozak ne da Nego da se raduješ kao da je to već tu, ali u smislu kako bi se radovala da je to tu, ili kako si srećna što si sve bliža tome što želiš.

Ivan:

Gledaj ovako što se tiče ometača, pusti ih da pričaju u prazno, znaš kako kažu: “Psi laju karavani prolaze” ili “Ako baciš kamen na svakog psa koji laje usput, nikad nećeš stiće gde želiš” Nemam ništa protiv pasa, imam četiri komada, samo tako idu izreke. I nikad ali nikad nikad nikad ne pokušavaj da ubediš osobu koja ne veruje da ti poveruje jer je to nemoguće. Nije fora da okreneš ceo svet nego da promena isijava iz tebe draga moja A drugi koji budu hteli će krenuti sa tobom, oni koji ne – pa nek rade šta im je volja.

I nisi naišla nego si manifestovala. Eto baš si sad spreman da čuješ ono što baš ja imam da ti kažem.

Ivan:

Ne mogu ti dovoljno naglasiti značaj toga da na neki način čuvaš taj svoj pozitivni rad, ipak smo mi ratnici svetlosti hehehe u smislu da ne govoriš svakome šta radiš. A posebno ne osobama za koje znaš da će te spustiti. Bij svoje bitke u tišini, ima nas na netu koliko hoćeš, nismo svi komšije ali uvek se nađe poneka duša koja je spremna da ide dalje.

Pa idemo zajedno. Ne moramo odmah da menjamo ceo svet, ali tu smo da pomognemo jedni drugima. Često nas pitaju, a zašto “ratnici”? E pa zato, baš zato što bijemo te bitke u kojima otkrivamo gde da postavimo svoje granice, i koliko da budemo otvoreni i s kim itd. Pa ti sad meni reci da to nije rat.

 

Alina:

majke mi moje jaka sam, radje bih se borila fizicki nego na taj nacin, ali jednostavno covjek osjeti kome moze da vjeruje (i cesto se prevari)

 

Ivan:

Eh znam, ali fizički je uvek lakše, poenta je dovesti sebe u takvu vibraciju da više i ne privlačiš loše ljude, događaje i ostalo na sebe, nego da privlačiš sve lepo. A kraja nema nikad jer uvek nađemo nešto još bolje čemu možemo stremiti.

Znaš sve to što kažeš tipa: “često se prevari” je afirmacija. Obrati pažnju na to, kada si to rekla da li si osetila koliko je čemerna ta misao?

 

Alina:

da i ide mi nazivce, iskreno.

 

Ivan:

E pa time si upravo poslala tu vibraciju da ćeš se često prevariti, tako to ide sve se računa, svaka misao, sve što prevališ preko usta. eh, nije lako, ima puno toga da se nauči, ali ideš odličnim putem samo nastavi draga, ja verujem u tebe.

 

Alina:

Ispravljam se: UVIJEK MI JE SVE SAVRSENOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!

Ivan:

Tako je već bolje.

 

Alina:

u jednom danu promijenim 10000 puta raspolozenje sad sam sretna, a najednom nema stvari kojom ne bih gadjala – tipicni znakovi raka u horoskopu. Mada trudim se promijeniti sve i prizvati samo najbolje, a moja mama je uzasno pesimisticna, ja nju preodgajam a jos ni sama nisam shvatila sve.

Ivan:

Prošao sam kroz te periode kada sam pokušavao da promenim ljude koji su mi dragi, jer sam znao da prosto može da im bude bolje. Ali ipak ih treba pustiti da se sami zainteresuju pa biti onda tu za njih kada im zatreba pomoć i savet i razgovor. Inače samo srozavaš svoju radost i sve više se uživljavaš u njihovu nesreću, ali na neki način njima je lepo tamo gde se nalaze, jer ipak još uvek nisu istinski poželeli bolje.

Mila moja Alina, otvorili smo mnogo tema, ja bih sad krenuo dalje. Rado ću popričati s tobom opet. Dogovorićemo se kada. Da li si zadovoljna s razgovorom, i da li si osetila da ti je sad bolje ili jasnije?

 

Alina:

Jest. Stvari su mi se kristalizovale, i kontam u cemu sam grijesila, nastavljam sad pa se cujemo. Obavijestim te o narednim uspjesima.

 

Ivan:

Je li ti ok da malo sredim ovaj razgovor i objavim na sajtu?

 

Alina:

Kad ti to vec znaci, mozes, nije problem.

 

Ivan:

Hej na kraju da znaš da sam baš srećan i da osećam veliku radost što ideš putem koji će te dovesti do onoga što želiš. Divno je to što nas ima sve više. Hvala ti na razgovoru, srce si. Ljubim te do sledećeg puta.

 

Alina:

Hvala tebi.

 

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan :)

10 Comments

 1. Anita

  a jel moze jos neko da poprica sa Ivanom ili bilo kojim drugim hrabrim ratnikom?Ovde dusa koja zeli dalje!!!:-) pozzz

 2. Goran

  Ovakava razmisljanja sam zelio cuti-procitati prije 30 godina.Tek sad kada sam povjerovao da to mogu imati,uraditi,da postoje dobri ljudi otvorio sam ovaj sajt.Hvala Ratnicima Svjetlost a tebi Ivane posebno.

 3. Slavica

  Lepo je procitati vasa razmisljanja i ( inace slicna ) pitanja koja golicaju sve kako rekoste “Ratnike svetlosti”, zbog cega se ni Kueljo ne bi ljutio….hvala!

 4. Hatsepsuta

  Hvala i svima vama što dolazite i čitate naš sajt :D

 5. Brankica

  fenomenalni ste! :)

 6. Žka

  Ivan je vrlo lepo objasnio kako ceo proces funkcionise i ja se slazem sa tim.
  Problem nastaje kada nas mozak, kroz koji funcionise nas izopaceni ego, odmah skoci da nam dokaze da to nije moguce, da mi nismo u stanju da ostvarimo tako nesto. Bujica reci koje pocinju sa NE. Sta radimo tada, dali je najbolje da odustanemo jer to nije za nas, nemozemo,nemoguce? Nikako, produzimo sa afirmacijama, citajmo sve sto je pozitivno. Ta reakcija mozga kroz misli je jasan signal da smo pretrpani negativnim mislima, shvatanjima, verovanjima i verovatno delovanjima.
  Prihvatimo afirmaciju: Promenimo nase misli da bismo promenili zivot.
  Mozda bi prva zelja trebala da bude da promenimo svoje misli i da pozitivnost preovlada negativnost.
  Verovatno ce ego odmah reagovati pitanjem, „A kako to mislis…zaista…kako je sad pa to moguce?“
  Znaci da treba taj izopaceni ego da se ucutka. Probajte za pocetak da iza svake izgovorene ili zamisljene zelje stavite „ne znam kako“. To ce ga ucutkati i zbuniti i ne prihvatite dalji dialog sa njim.

  Vrlo brzo cete biti u stanju da detektujete svaku negativnu misao i zamenite je sa pozitivom. Korak po korak i imacete sve manje negativnih misli i sve otvoreniji put ka cilju a vi cete se osecati mnogo bolje.

  Znaci prvi korak je osloboditi se osnovnih otpora, negativnih misli, izoaceno ega i nestrpljenja.

  To bi bili prvi koraci po mome misljenju.

 7. Ivane hvala tebi i Vini sto imamo mogucnost da se posavetujemo sa vama!Divni ste samo tako nastavite a mi svi ucimo od vas sa velikim zarom!!HVALA

 8. Selma

  Hvala vam sto postojite..

Leave a Comment