Sadašnjost

Kako prigrliti sadašnjost? Kako biti ovde i sada? Disanje nas uvek dovodi do toga da smo tu i sada! Dišite dubokim udisajem i budite toga mirno svesni. Osetite kako vazduh ulazi  kroz nos u vaše telo, i isto tako izlazi iz vašeg tela. Budite svesni ovog događanja! Osetite kako se vaša pažnja usredsređuje na vašu unutrašnjost. Osetite kako se vaše telo opušta i kako u njemu struji energija. Gde god da je napetost u vašem telu, tu usredsredite svoju pažnju i napetost će nestati. Dišite polako i duboko i tu ste u sadašnjem trenutku, tako lako i tako intenzivno, a opet tako prirodno i bez ikakvog napora.

leci

Širi radost, možda ćeš baš ti nekom ulepšati dan 🙂

5 Comments

 1. Mare

  Ovo je super! Baš sam se pitao kako se najbolje fokusirati na SADA, jer je to izazovno. I već posle prva dva puta probanja ovog metoda vidi se da je sjajno. Pretpostavljam da ovo primenimo kad kog se setimo u toku dana, a ne samo u izazovnim situacijama. Ovaj metod umiruje, a kad smo u miru onda smo u sadašnjem trenutku. Leci ovo što si napisala (hehe – ne persiram :)) – usmeravanje pažnje na unutrašnjost, opuštanje tela i strujanje energije spontano dolazi sa takvim disanjem. THANKS! 🙂

  • Ovo je jedan od načina kako uploviti u sadašnjost. Možemo se fokusirati na sadašnjost kada nešto radimo. Npr. spremamo neku hranu i tada biti prisutani u tom postupku, radu dok pereš povrće ili sečeš ili već….i sve što radiš u toku dana, gledati da budeš u toj radnji koju obavljaš.
   Možeš i tako što ćeš reći ovde sam i sada i tada si tu ili kada pratiš šta se dešava u tvom umu i tada si u sadašnjosti.
   Svaki put kada se umiriš i utišaš uplovljavaš u sadašnjost.
   Kada kroz tišinu ulaziš u meditaciju, ulaziš u sadašnjost, jer meditacija se odvija u sadašnjosti, jedino ako te misli ne povuku, he he he
   Meditacija je zapravo botavak u sadašnjosti, jer naše biće je u njemu. Uvek kada smo usmereni na unutrašnjost mi smo u sadašnjosti.
   Videćeš vremenom da nekako više prija i opušta kada dišemo kroz nos u meditaciji, bar je tako kod mene, ali ako tebi prija drugačije ti radi tako. Važno je da se opuštaš i da ti je prijatno.
   Hvala ti na komentaru i velikipozdrav iz NS!

 2. Mare

  Još nešto… Jel bitno baš kroz nos da se diše ili je sve jedno?

 3. DenVik

  Ako imaš nos, bilo bi lepo disati baš kroz njega 🙂
  I to prvo jedna nozdrva, pa druga, jer nas one , nozdrve povezuju sa levom i desnom sferom mozga ( glave).

Leave a Comment